Pravé české buchty: Kouzlo spočívá v poctivém kynutí, jedinečných náplních a veselém kalíšku

Pravé české buchty: Kouzlo spočívá v poctivém kynutí, jedinečných náplních a veselém kalíšku
Zdroj: Wikimedia Commons/Ceridan - Own work, CC BY-SA 4.0

České buchty představují klenot tradiční kuchyně. Neobejdou se bez nich některé naše pohádky, tak proč si takovou pohádku nevytvořit také doma. Není to nic složitého. Bez tvarohových by to nešlo, na výběr jsou i povidlové a makové.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 01. 2021 10:00

Výroba poctivých buchet také vyžaduje poctivou přípravu, díky které se zcela jistě podaří.

Tipy a triky

Těsto na buchty je potřeba správně promíchat, aby se do něj dostal vzduch a probudil lepek. Mouka s větším množstvím lepku je pro buchty poměrně důležitá. Při míchání těsta je konzistence nejdřív podivná, pak zpevňuje. Těsto mícháte tak, že dole nabíráte těsto, opisujete imaginární kruh a nahoře nadzvedáváte. Díky tomuto postupu těsto lépe kyne.

Nakonec vznikne po míchání jednolitá hmota. Můžete ušetřit ruce a zaměstnat hnětač. Když těsto dosáhne dvojnásobku původního objemu, tak ho prohnětejte a provětrejte. Pak nic nebrání dalšímu kynutí. To můžete provést třeba dvakrát za sebou.

České buchty

Na zhruba 24 buchet bude potřeba: 500 g hladké mouky, 20 g droždí, 110 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, 250 ml mléka, citronová kůra, citronová šťáva, 60 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, máslo na pekáč a potření buchet.

Na upečené buchty: 2 lžíce rozehřátého másla se lžící rumu, moučkový cukr na posyp.

Do velké mísy prosejeme mouku. Uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí se lžičkou cukru. Zalijeme troškou vlažného mléka a přikryjeme utěrkou. Necháme vzejít kvásek. Asi po dvaceti minutách přidáme k vyběhnutému kvásku zbývající část vlahého mléka, ke kterému přidáme rozpuštěné máslo, vejce i se žloutkem, citronovou kůrou, šťávou a sůl.

Těsto bude mít hladkou konzistenci a nebude se lepit. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Bude to trvat minimálně hodinu. Zatím si můžeme připravit náplně.

Tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 1 lžíce rozinek, 1 žloutek, vanilkový cukr, případně cukr krystal na doslazení, citronová šťáva a kůra, rum. Tvaroh smícháme se všemi ingrediencemi. Až nakonec zakápneme citronovou šťávou a dochutíme rumem.

Povidlová náplň: 250 g švestkových povidel, mletá skořice, tlučený hřebíček, rum. Smícháme a dochutíme rumem.

Maková náplň: 150 g mletého máku, asi 3 dl mléka, 50 g cukru, mletá skořice, tlučený hřebíček, rum. Mléko svaříme s ostatními ingrediencemi, pak dochutíme rumem a necháme vychladnout.

Troubu zapneme na 180 °C. Vykynuté těsto upravíme do tvaru hubené šišky a rozkrájíme na dílky (průměr zhruba 7 cm). Ty pak plníme různými náplněmi a důkladně těsto spojíme. Nakonec dáme místem spoje dolů na vymazaný pekáč. Každou buchtu je potřeba ze všech stran potřít máslem, aby se buchty neslepily.

Dáváme je na pekáč s rozestupem zhruba půl centimetru. Až bude plný, necháme ho ještě zhruba čtvrt hodiny kynout a šup s ním do trouby. Po deseti minutách snížíme na 160 °C. Pečeme dozlatova. Když jsou buchty ještě teplé, potřeme je rozpuštěným máslem s trochou rumu. Necháme vychladnout. Pak se mohou pocukrovat moučkovým cukrem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články