Nejlepší kynuté koláčky: Díky tomuto postupu se po nich jen zapráší

Nejlepší kynuté koláčky: Díky tomuto postupu se po nich jen zapráší
Zdroj: Wikimedia Commons/Chmee2, Own work, CC BY-SA 3.0

Kynuté koláčky patří mezi oblíbenou součást tradiční české kuchyně. Dříve se bez nich neobešla žádná slavnostní událost. Připravte si poctivé domácí koláčky. S našimi tipy se budou rozplývat na jazyku.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 02. 2021 10:00

Když znáte pár pravidel, není důvod se obávat přípravy kynutého těsta. Voňavé skvělé koláčky vás pak nenechají na pochybách, jestli jste se pro jejich přípravu rozhodli správně.

Co potřebujete vědět o kynutí

Pro přípravu kynutého těsta se ideálně využívá čerstvé droždí, které se smíchá s cukrem a vlažným mlékem (zhruba teplota těla). Tekutiny, které se dostanou do kontaktu s droždím, nesmějí být horké. Kvasnice mají rády teplo, ale teploty nad 55 °C jim škodí. Pokud čerstvé droždí nemáte, můžete ho nahradit sušeným. Nepřipravuje se z něj kvásek, ale hned se zpracovává s moukou a dává se kynout.

Na kynuté těsto se nejlépe hodí hladká mouka (případně třetina polohrubé). Na přípravu kvásku smíchejte droždí s vlažným mlékem, cukrem a zasypte troškou mouky. Nechte na teplém místě vzejít – začnou se tvořit bubliny. Trvá to necelou čtvrt hodinu.

Při přípravě těsta se nejprve smíchá mouka, cukr, vejce a kvásek s mlékem. Když ho propracujete, přidejte máslo. Zkušené kuchařky doporučují napůl máslo se sádlem. Dohněťte, vložte do mísy vytřené olejem, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vykynout.

Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Většinou to trvá hodinu až dvě. Po vytvarování koláčků je nechte na plechu ještě 15–30 minut kynout. Koláčky pak musí přijít do rozehřáté trouby, aby se zastavilo kynutí.

Kynuté koláčky

Na 25 koláčků budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 20 g droždí, 300 ml mléka, 50 g cukru, půl lžičky soli, 60 g másla, 1 žloutek, citronovou kůru z půlky citronu, rozšlehané vejce na potření. Makovou náplň, tvarohovou náplň, povidla.

Drobenka: 50 g polohrubé mouky, 50 g másla, 50 g cukru krupice.

Příprava těsta

Do zhruba 50 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, promíchejte a zasypte lžící mouky. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.

Do velké mísy dejte mouku, cukr, sůl a kůru z citronu, promíchejte a přilijte vzešlý kvásek, žloutek a zbývající vlažné mléko. Dobře prohněťte. Doporučuje se až dvacet minut, aby bylo těsto krásně propracované. Pokud byste měli pocit, že je příliš husté, dokápněte trochu vlažného mléka.

Takto připravené těsto posypte hladkou moukou a zakryjte utěrkou. Dejte na teplé místo kynout. Nakonec by mělo mít dvojnásobný objem.

Dokončení koláčků, pečení

Předehřejte troubu na 200 °C, ideálně horkovzduch na 180 °C. Na koláčky vyválejte na pomoučeném vále placku o výšce jeden centimetr a pomocí skleničky vykrajujte koláčky a dno obtiskněte do vykrojeného koláčku. Kraje koláčku potřete rozšlehaným vejcem. Přidejte náplň a posypejte drobenkou ze smíchaných ingrediencí.

Nechte dokynout. Vložte do předehřáté trouby. Pečení trvá zhruba deset až patnáct minut.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články