Speciál: Hubněte s námiTestovánísoutěže

Nepečený dort Malakov, který miluje i Helena Vondráčková: Stačí vám šest ingrediencí

Nepečený dort Malakov, který miluje i Helena Vondráčková: Stačí vám šest ingrediencí
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

O tom, jak vznikl název oblíbeného dortu Charlotta Malakoff, kolují nejrůznější verze, pojďte si přečíst jednu z nich. A jak si dort upravujeme u nás? Česká verze má několik variant. S jednou se pochlubila i zpěvačka Helena Vondráčková v našem pořadu Na kafeečko.

Lucie Cermanová 23. ledna 2021

Kde se vzal dort Charlotte Malakoff a jaká je jeho historie?

4 nepečené dezerty, které se stanou upomínkou na báječné léto 2016
Mohlo by Vás zajímat:

4 nepečené dezerty, které se stanou upomínkou na báječné léto 2016

Charlotte Malakoff

Dort Charlotte Malakoff si už od doby svého vzniku stihl získat světovou proslulost. Jeho autorem je francouzský kuchař a cukrář Maria-Antoine Carême (1784–1833), osobní kuchař Napoleona Bonaparta a později také ruského cara Alexandra I.

Ten mu ovšem dal jméno Charlotte, podle švagrové ruského cara princezny Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželky Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska. Jméno Malakoff dostal 22 let po smrti cukráře.

Dort Charlotte Malakoff si velmi oblíbili v Americe. Jejich verze byla čtvercová a nechyběly v ní divoké třešně. V tomto podání měl dort název „Charlotte russe”. Oblíbeným se stal také díky americké kuchařce Julii Child. V její úpravě tento nepečený dort obsahoval cukrářské piškoty, nesolené máslo, smetanu ke šlehání, likér s pomerančovou příchutí. V této verzi, stejně jako v původním receptu, také nechyběly jahody.

Tiramisu, raw borůvkový dort nebo želé s vodkou: 5 nejlepších nepečených dezertů pro horké letní dny
Mohlo by Vás zajímat:

Tiramisu, raw borůvkový dort nebo želé s vodkou: 5 nejlepších nepečených dezertů pro horké letní dny

České verze dortu Charlotte Malakoff

U nás se můžete setkat hlavně s názvem dort Malakov. Jeho recept už je velmi rozdílný. Používá se nejen smetana ke šlehání, variantou je i zakysaná smetana, případně pomazánkové máslo. Velmi často se v našich kuchyních připravuje s meruňkami, broskvemi nebo mandarinkami.

Jednu verzi má ráda i populární zpěvačka Helena Vondráčková. Jak ho připravuje, sdělila v našem pořadu Na kafeečko.

Helena Vondráčková o natáčení Šíleně smutné princezny: Když bylo třeba, Vašek Neckář měl vždy po ruce stoličku
Mohlo by Vás zajímat:

Helena Vondráčková o natáčení Šíleně smutné princezny: Když bylo třeba, Vašek Neckář měl vždy po ruce stoličku

Dort Malakov s tvarohem a zakysanou smetanou

Budeme potřebovat: 500 g polotučného tvarohu (2 vaničky), 400 g zakysané smetany (2 malé smetany), velkou plechovku půlených broskví, velký sáček piškotů (240 g), vanilkovou esenci, případně cukr moučku.

Slijeme nálev z konzervy broskví. Ve větší misce smícháme tvaroh a zakysanou smetanu, přidáme vanilku. Dobře promícháme, a když bude potřeba, dosladíme. Je nutné ještě počítat se sladkou chutí piškotů a ovoce. Broskve nakrájíme na malé kousky, aby se dort jednoduše krájel, a vmícháme je do tvarohové směsi.

Vezmeme rozkládací dortovou formu a můžeme po obvodu vyložit dortovou fólií. Na dno formy položíme piškoty rovnou stranou dolů, zakryjeme zhruba polovinou směsi. Na to dáme vrstvu piškotů, následně zbývající část tvarohové směsi a nakonec poslední vrstvu piškotů (mírně je přitiskneme).

Než dort dáme do lednice, zakryjeme ho potravinovou fólií, aby vydržel ve skvělé kondici. Před servírováním je třeba nechat ho několik hodin uležet.

Cukrář Maršálek o pečení pro anglickou královnu: Má ráda čokoládový dort a její manžel je velký gurmán
Mohlo by Vás zajímat:

Cukrář Maršálek o pečení pro anglickou královnu: Má ráda čokoládový dort a její manžel je velký gurmán

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články