Nepečený dort Malakov, který miluje i Helena Vondráčková: Stačí vám šest ingrediencí

Nepečený dort Malakov, který miluje i Helena Vondráčková: Stačí vám šest ingrediencí
Zdroj: Pixabay.com

O tom, jak vznikl název oblíbeného dortu Charlotta Malakoff, kolují nejrůznější verze, pojďte si přečíst jednu z nich. A jak si dort upravujeme u nás? Česká verze má několik variant. S jednou se pochlubila i zpěvačka Helena Vondráčková v našem pořadu Na kafeečko.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 23. 01. 2021 10:00

Kde se vzal dort Charlotte Malakoff a jaká je jeho historie?

Charlotte Malakoff

Dort Charlotte Malakoff si už od doby svého vzniku stihl získat světovou proslulost. Jeho autorem je francouzský kuchař a cukrář Maria-Antoine Carême (1784–1833), osobní kuchař Napoleona Bonaparta a později také ruského cara Alexandra I.

Ten mu ovšem dal jméno Charlotte, podle švagrové ruského cara princezny Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželky Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska. Jméno Malakoff dostal 22 let po smrti cukráře.

Dort Charlotte Malakoff si velmi oblíbili v Americe. Jejich verze byla čtvercová a nechyběly v ní divoké třešně. V tomto podání měl dort název „Charlotte russe”. Oblíbeným se stal také díky americké kuchařce Julii Child. V její úpravě tento nepečený dort obsahoval cukrářské piškoty, nesolené máslo, smetanu ke šlehání, likér s pomerančovou příchutí. V této verzi, stejně jako v původním receptu, také nechyběly jahody.

České verze dortu Charlotte Malakoff

U nás se můžete setkat hlavně s názvem dort Malakov. Jeho recept už je velmi rozdílný. Používá se nejen smetana ke šlehání, variantou je i zakysaná smetana, případně pomazánkové máslo. Velmi často se v našich kuchyních připravuje s meruňkami, broskvemi nebo mandarinkami.

Jednu verzi má ráda i populární zpěvačka Helena Vondráčková. Jak ho připravuje, sdělila v našem pořadu Na kafeečko.

Dort Malakov s tvarohem a zakysanou smetanou

Budeme potřebovat: 500 g polotučného tvarohu (2 vaničky), 400 g zakysané smetany (2 malé smetany), velkou plechovku půlených broskví, velký sáček piškotů (240 g), vanilkovou esenci, případně cukr moučku.

Slijeme nálev z konzervy broskví. Ve větší misce smícháme tvaroh a zakysanou smetanu, přidáme vanilku. Dobře promícháme, a když bude potřeba, dosladíme. Je nutné ještě počítat se sladkou chutí piškotů a ovoce. Broskve nakrájíme na malé kousky, aby se dort jednoduše krájel, a vmícháme je do tvarohové směsi.

Vezmeme rozkládací dortovou formu a můžeme po obvodu vyložit dortovou fólií. Na dno formy položíme piškoty rovnou stranou dolů, zakryjeme zhruba polovinou směsi. Na to dáme vrstvu piškotů, následně zbývající část tvarohové směsi a nakonec poslední vrstvu piškotů (mírně je přitiskneme).

Než dort dáme do lednice, zakryjeme ho potravinovou fólií, aby vydržel ve skvělé kondici. Před servírováním je třeba nechat ho několik hodin uležet.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články