Domácí majonéza: Ze základního receptu připravíte spoustu skvělých variant, zkuste i tu podle Pauluse

Domácí majonéza: Ze základního receptu připravíte spoustu skvělých variant, zkuste i tu podle Pauluse
Zdroj: Freepik.com

Domácí majonéza není nic složitého. Je poměrně rychlá na přípravu a z jednoho základu můžete získat hned několik variant s různou chutí. Budete se oblizovat a na tu kupovanou už si ani nevzpomenete.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 02. 2021 10:00

Při přípravě domácí majonézy je na místě určitá opatrnost, abyste neohrozili zdraví konzumentů. Není to ale nic, co byste nezvládli. Pokud si dáte záležet na kvalitním zdroji vajec a jejich čerstvosti, pak si bez následků skvěle pochutnáte.

Tipy pro přípravu domácí majonézy

Základní recept na domácí majonézu čítá pouhých pět surovin. Kromě výběru vajec vajec si dejte záležet na volbě oleje. Většinou se doporučuje chuťově neutrální slunečnicový. V případě olivového (sáhněte po tom panenském) je třeba počítat s tím, že je hodně aromatický. Případně můžete oba oleje zkombinovat.

Neutrální je třeba i rafinovaný řepkový. Řepkový lisovaný za studena má jemně oříškovou chuť. Stejně jako dýňový.

S přípravou vám výrazně pomůže tyčový mixér. Dobré našlehání je totiž důležité.

Základní recept na domácí majonézu

Suroviny: 4 žloutky, 500 ml slunečnicového oleje, lžíce dijonské hořčice, šťáva z jednoho citronu, sůl.

Příprava: Do nádoby tyčového mixeru nalijte olej, přidejte žloutky, hořčici, sůl a trochu citronové šťávy. Mixér vložte až na dno. Pomalu mixujte a přitom ho opatrně zvedejte. Trvá to necelou minutu.

Jak připravit ochucenou majonézu

Ochucené majonézy snadno získáte přidáním specifických ingrediencí do základního receptu. Do hořčičné se dává navíc vybraná hořčice (šéfkuchař Roman Paulus doporučuje lžíci hrubozrnné). Každá z nich dodá výslednému produktu trošku jinou chuť. Dochutit ji můžete i pepřem.

Jinou možností je česneková varianta. Trochu exotická je majonéza wasabi, do které se kromě základu přidává lžička až dvě pasty wasabi (bez vody). Můžete ji také dochutit další lžičkou citronové šťávy.

Zajímavou variantou je citronová majonéza s kaparami. Abyste vytvořili silné citrusové aroma, přidejte kromě lžíce citronové šťávy také lžičku citronové kůry, ideálně chemicky neošetřené. Dodat je potřeba ještě lžíci najemno nasekaných kaparů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články