Špagety carbonara jako od šéfkuchaře: Potřebujete jen těchto sedm surovin

Špagety carbonara jako od šéfkuchaře: Potřebujete jen těchto sedm surovin
Zdroj: Pixabay.com

Špagety po uhlířsku a špagety carbonara jsou ten samý recept, na který stačí pouze pár surovin. Podívejme se, na co se zaměřit, abychom tento italský recept dovedli k dokonalosti.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 6. února 2021

Špagety carbonara jsou velmi jednoduché, je třeba ale dávat pozor na vychytávky, abyste pokrm nepřipravili špatně. Omáčka má krásně přilnout k těstovinám.

těstoviny, večeře
Mohlo by Vás zajímat:

Nevíte, co k večeři? Těstoviny jsou sázka na jistotu a tyhle máte hotové za patnáct minut

Tipy na špagety carbonara

Jídlo je oblíbené speciálně v oblasti kolem Říma. Většinou se využívají špagety, můžete ale také sáhnout po linguine (eliptické a širší než špagety) nebo bucatini (buclatější verze špaget, typická pro Lazio). Ze slanin bude ideální volbou italská pancetta (nasolený vepřový bok) nebo guanciale (z líček). Ani jedna varianta není uzená. U nás se někdy používá uzený bůček (pokud možno domácí).

Při přípravě receptu je třeba dávat pozor na přípravu žloutků. Nesmí se z nich stát míchaná vajíčka, proto se dávají do hrnce, který už není na sporáku. Do tohoto receptu se nejčastěji využívá parmezán, případně sýr Pecorino. Na ovonění se může použít česnek.

Špagety carbonara

Na dvě porce budete potřebovat: 200 g těstovin, 100 g pancetty, 50 g parmezánu (+ navíc na posypání), 3 žloutky, 2 stroužky česneku, čerstvě namletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvou petrželku na ozdobu.

Vaření těstovin

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody. Osolte ji a vložte těstoviny. Vařte podle návodu, dokud nebudou na skus, tedy al dente.

Rajčatové pesto: Suroviny: 2 lžíce mandlí nebo piniové ořechy 200 g rajčat 5 lžic octa 2 stroužky česneku 2 lžíce strouhaného parmazánu bazalka. oregano tymián. Postup: Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku. Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.
Mohlo by Vás zajímat:

Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky

Příprava slaniny

Slaninu zatím můžete nakrájet na proužky, parmezán nastrouhejte najemno. V misce prošlehejte žloutky se sýrem a přidejte pepř. Zalijte asi jednou a půl sběračky vroucí vody z těstovin a směs promíchejte.

Dokončení

Na pánvi rozehřejte lžičku olivového oleje. Rozpulte česnek a nožem naplacato ho pořádně přitlačte, aby se mohl rozvonět. Česnek a slaninu přidejte do tuku a opečte je dokřupava. Česnek vyndejte a vyhoďte. Uvařené těstoviny slijte do jiného hrnce. Těstoviny nandejte do pánve, zalijte sběračkou vody z těstovin a promíchejte.

Přiveďte k varu, nechte minutu vařit a hned odstavte. Pak nechte asi dvě minuty odpočinout. Na těstoviny nalijte směs se žloutky a promíchejte. Vznikne hladká omáčka, která obalí těstoviny. Nandejte na talíře, posypejte parmazánem a ozdobte petrželkou.

Pravé boloňské špagety: Tahle surovina doladí pokrm do dokonalosti
Mohlo by Vás zajímat:

Pravé boloňské špagety: Tahle surovina doladí pokrm do dokonalosti

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články