Pravé boloňské špagety: Tahle surovina doladí pokrm do dokonalosti

Pravé boloňské špagety: Tahle surovina doladí pokrm do dokonalosti
Zdroj: Pixabay.com

Boloňské špagety patří k oblíbeným jednoduchým pokrmům. Víte ale, které těstoviny k boloňské omáčce správně patří? Připravte si ty nejlepší boloňské špagety s voňavou omáčkou.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 01. 02. 2021 10:00

Na přípravu boloňské omáčky je potřeba si rezervovat dostatek času. Když už ji připravujete, má smysl připravit tolik omáčky, aby vám zbyla ještě minimálně na jedno další pohoštění.

Jak na boloňskou omáčku

Boloňská omáčka se v italštině označuje jako ragù alla bolognese a na rozdíl od špaget, které k ní používáme u nás, se v Itálii využívají těstoviny zvané tagliatelle. Jedná se vlastně o dlouhé, široké těstoviny. Ty by měly být uvařené al dente (na skus). Obvykle se využívá červené víno, pokud ho nemáte, sáhněte po bílém.

Mleté maso, které je součástí omáčky, zvolte nejlépe hovězí, případně ho napůl zkombinujte s vepřovým. Marcela Hazan, která napsala skvělou italskou kuchařku, radí použít prorostlé hovězí přední maso. Zásadní surovinou je mléko. Pokud ho přidáte před rajčaty nebo protlakem, chuť masa nebude nakyslá. Na dochucení se dá použít provensálské koření.

Boloňské špagety

Na zhruba 10 porcí budeme potřebovat: 750 g mletého masa, 1 velkou cibuli, 1 velkou mrkev, 2 stroužky česneku, 800 g sekaných rajčat, 2 řapíkaté celery, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml bílého vína, 100 ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžičku oregana/provensálského koření, mletý pepř, 2 bobkové listy, cukr, sůl, špagety, parmazán na ozdobu.

Restování

V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme jemně pokrájenou cibuli. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, řapíkatý celer nakrájíme na drobounké kostičky. Nadrobno nasekáme i česnek. Tuto zeleninu přidáme k cibuli a společně restujeme, dokud nebude zelenina lehce opečená.

Do hrnce přidáme mleté maso, rozdělíme ho a opékáme dohněda. Opečené zalijeme mlékem a necháme ho vyvařit. Pak přidáme víno a znovu ho necháme vyvařit. Osladíme trochou cukru a vmícháme rajský protlak. Chvilku restujeme. Do hrnce dáme i sekaná rajčata, včetně šťávy. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a oregano.

Vaření

Přivedeme k varu, ztlumíme na minimum a s odsunutou pokličkou dusíme zhruba něco přes 2 hodiny. V průběhu varu mícháme. Omáčka ztmavne a bude hustší. V případě potřeby mírně podlijeme vodou. Nakonec uvaříme těstoviny a promícháme je s omáčkou. Na talíř servírujeme posypané strouhaným parmazánem.

Pokud připravujete větší množství, můžete si zbytek zamrazit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články