Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Čtyři jednoduché triky, které skutečně fungují

Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Čtyři jednoduché triky, které skutečně fungují
Zdroj: Wikimedia Commons, Qwerty Binary, CC BY 3.0

Smažený sýr patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Tento pokrm milují hlavně děti. Jak smažák připravit, aby nevytekl? Máme pro vás tipy, díky kterým se to podaří.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 23. 02. 2021 10:00

Příprava smaženého sýra není žádná věda, pokud se budete držet několika jednoduchých pravidel. Díky nim vám nejen nevyteče, ale povýšíte ho na skutečnou kulinářskou lahůdku.

Trik č. 1: Vyberte správně tučný sýr

Na přípravu smaženého sýra stačí koupit obyčejný třicetiprocentní eidam. Určitě se vyhněte nízkotučnému sýru. Potřebujete totiž, aby se na talíři roztekl, a to sýr s nižším obsahem tuku nezvládne. Nejlepší volbou proto bude třicetiprocentní nebo čtyřicetiprocentní. Na jednu porci takzvaného smažáku ukrojte zhruba centimetr silný plátek.

Máte-li rádi chuťově výraznější sýry, můžete sáhnout i po hermelínu nebo nivě.

Trik č. 2: Použijte polohrubou mouku

Obalte sýr v polohrubé mouce, vajíčku a strouhance. Právě polohrubá mouka by měla zabránit vytékání sýra při smažení. Proces pro jistotu ještě jednou zopakujte. Znovu tím snížíte riziko vytečení.

Trik č. 3: Před smažením dejte sýr do mrazáku

Mezi kouzly lidové kuchyně se ukrývá ještě jeden trik, jak smažený sýr dovést k dokonalosti. Po obalení by neměl hned zamířit na pánvičku, ale alespoň na 10 minut, ale lépe na 20 minut do mrazáku.

Trik č. 4: Dávejte pozor na porušení trojobalu

Než začnete smažit, vyberte si hlubší pánev nebo menší hrnec. Nalijte do něj dostatek oleje a nechte ho pořádně rozpálit. Sýr vytažený z mrazáku ihned ponořte do olejové lázně. Během smažení dávejte pozor, abyste při otáčení neporušili krustu z trojobalu. Pokud by se poničila, sýr by vytekl.

Po otočení a opečení dozlatova z obou stran opatrně osušte smažák ubrouskem od přebytků tuku a můžete servírovat. Jako příloha se nejlépe hodí hranolky a kopeček zeleniny doplněné tatarkou.

Konzumovat sýr byste měli co nejdříve po usmažení, aby se z něj nestala nepříjemná gumová záležitost.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články