Speciál: Hubněte s námiTestovánísoutěže

Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Čtyři jednoduché triky, které skutečně fungují

Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Čtyři jednoduché triky, které skutečně fungují
Zdroj: Wikimedia Commons, Qwerty Binary, CC BY 3.0
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Smažený sýr patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Tento pokrm milují hlavně děti. Jak smažák připravit, aby nevytekl? Máme pro vás tipy, díky kterým se to podaří.

Lucie Cermanová 23. února 2021

Příprava smaženého sýra není žádná věda, pokud se budete držet několika jednoduchých pravidel. Díky nim vám nejen nevyteče, ale povýšíte ho na skutečnou kulinářskou lahůdku.

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva
Mohlo by Vás zajímat:

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva

Trik č. 1: Vyberte správně tučný sýr

Na přípravu smaženého sýra stačí koupit obyčejný třicetiprocentní eidam. Určitě se vyhněte nízkotučnému sýru. Potřebujete totiž, aby se na talíři roztekl, a to sýr s nižším obsahem tuku nezvládne. Nejlepší volbou proto bude třicetiprocentní nebo čtyřicetiprocentní. Na jednu porci takzvaného smažáku ukrojte zhruba centimetr silný plátek.

Máte-li rádi chuťově výraznější sýry, můžete sáhnout i po hermelínu nebo nivě.

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky
Mohlo by Vás zajímat:

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Trik č. 2: Použijte polohrubou mouku

Obalte sýr v polohrubé mouce, vajíčku a strouhance. Právě polohrubá mouka by měla zabránit vytékání sýra při smažení. Proces pro jistotu ještě jednou zopakujte. Znovu tím snížíte riziko vytečení.

Jíška jako od profíka: Prozradíme vám užitečné triky i to, před čím varuje známá kuchařka
Mohlo by Vás zajímat:

Jíška jako od profíka: Prozradíme vám užitečné triky i to, před čím varuje známá kuchařka

Trik č. 3: Před smažením dejte sýr do mrazáku

Mezi kouzly lidové kuchyně se ukrývá ještě jeden trik, jak smažený sýr dovést k dokonalosti. Po obalení by neměl hned zamířit na pánvičku, ale alespoň na 10 minut, ale lépe na 20 minut do mrazáku.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana
Mohlo by Vás zajímat:

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Trik č. 4: Dávejte pozor na porušení trojobalu

Než začnete smažit, vyberte si hlubší pánev nebo menší hrnec. Nalijte do něj dostatek oleje a nechte ho pořádně rozpálit. Sýr vytažený z mrazáku ihned ponořte do olejové lázně. Během smažení dávejte pozor, abyste při otáčení neporušili krustu z trojobalu. Pokud by se poničila, sýr by vytekl.

Po otočení a opečení dozlatova z obou stran opatrně osušte smažák ubrouskem od přebytků tuku a můžete servírovat. Jako příloha se nejlépe hodí hranolky a kopeček zeleniny doplněné tatarkou.

Konzumovat sýr byste měli co nejdříve po usmažení, aby se z něj nestala nepříjemná gumová záležitost.

Nevíte, co se zbylým sýrem? Vykouzlete z něj tato skvělá rychlá jídla
Mohlo by Vás zajímat:

Nevíte, co se zbylým sýrem? Vykouzlete z něj tato skvělá rychlá jídla

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články