Bramborové šišky nebo škubánky: Znáte rozdíly v přípravě?

Bramborové šišky nebo škubánky: Znáte rozdíly v přípravě?
Zdroj: Wikimedia Commons/zyance, Own work, CC BY-SA 3.0

Bramborové šišky patří mezi oblíbená jídla dětí i řady dospělých. Škubánky jsou také jídlem z vařených brambor, ale liší se od šišek postupem. S námi si vychutnáte oba pokrmy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 10. 02. 2021 10:00

Bramborové šišky i škubánky patří ke klasice české kuchyně. Nejsou nijak komplikované, zvládne je každý a můžete je kombinovat s mákem, strouhankou, ale dají se připravit i naslano. Tak jaká bude ta vaše varianta?

Tipy na bramborové šišky

Na šišky i škubánky se používají nejlépe brambory varného typu C. Těsto na šišky se připravuje z brambor vařených ve slupce a nesmí mít lepivou konzistenci. Hotové šišky se dají dochutit mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Jinou variantou je opražená strouhanka s cukrem, případě naslano s cibulkou osmaženou na sádle.

Bramborové šišky s mákem

Na 4 porce budeme potřebovat: 6–7 velkých brambor, 2 hrnky hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžičku soli. Na posyp: mletý mák (nebo strouhanka a jiné), moučkový cukr, 2 lžíce másla.

Příprava

Brambory uvaříme ve slupce a pak je nastrouháme najemno. Přidáme k nim mouku, vejce, sůl a vypracujeme do hladkého těsta. Nesmí lepit. Vodu v hrnci přivedeme k varu. Mezitím vyválíme z těsta čtyři dlouhé válečky. Ty rozkrájíme na zhruba osmicentimetrové šišky.

Vaření

Pak je opatrně pouštíme do vroucí vody. Vaříme, dokud nevyplavou nahoru. Necháme je zhruba minutu mírně vařit a vyndáme. Podáváme s mákem smíchaným s cukrem a poléváme máslem.

Co jsou škubánky

V západních Čechách je znají jako kucmoch. Jejich příprava spočívá v uvaření oloupaných brambor, pak se brambory propařují a následně odebírají po lžících.

Škubánky s mákem

Budeme potřebovat: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, trocha rozehřátého másla. Navrch: 250 g cukru moučky, 100 g mletého máku.

Příprava

Uvaříme oloupané brambory, menší kusy budou hotovy zhruba za 15 minut. Většina vody se pak slije. Zbytek vody, který zůstane tak do poloviny brambor, se zasype hrubou moukou.

Zašťouchání a propaření

Mouka se vařečkou zašťouchá. Pak se pod pokličkou nechají na mírném plameni propařit. Trvá to zhruba dvacet minut. Vznikne hmota, která se vařečkou prohněte. Může to trvat až deset minut. Nakonec by se hmota neměla lepit. Lžící namočenou v másle pak vykrajujeme bochánky, které se škubnutím ruky nandávají na talíř.

Mohou se podávat s mákem smíchaným s cukrem a polévat máslem. Kdysi se na ně dávala prachanda, což jsou sušené hrušky utlučené v hmoždíři na prach.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články