TestováníSoutěže

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Pečená zelenina je v těchto zimních dnech skvělým zpestřením jídelníčku. Oblíbíte si ji hned z několika důvodů – příprava není komplikovaná, můžete využít zbytky různých druhů zeleniny, a navíc lahodně chutná.

Lucie Cermanová 17. února 2021

Pečená zelenina nabízí samé benefity. A co je nejdůležitější, vychutnat si ji můžete i v současných chladných dnech. Stačí mít po ruce pár druhů zeleniny, trochu oleje, soli a nějakou voňavou bylinku, díky nimž snadno vykouzlíte výborný rychlý pokrm.

Středomořská dieta: Čerstvá zelenina a ryby z ní dělají jednu z nejzdravějších
Mohlo by Vás zajímat:

Středomořská dieta: Čerstvá zelenina a ryby z ní dělají jednu z nejzdravějších

Tipy na přípravu pečené zeleniny

Pečená zelenina se hodí jako příloha k masu, do různých salátů, do tortill, ale také jako samostatné jídlo. Zeleninu připravenou v této podobě si zamilují i zarytí masožravci či děti, které ji dosud zarputile odmítaly. Prudkým pečením totiž zkaramelizuje a bude měkká.

Myslete na to, že každý kousek zeleniny potřebuje dostatek prostoru na propečení. Zároveň je třeba, aby byl dobře obalený tukem, pečlivě ho tedy v něm vyválejte. Solte před pečením.

Zeleninový horoskop: Víte, jaká zelenina vám prospívá podle znamení zvěrokruhu?
Mohlo by Vás zajímat:

Zeleninový horoskop: Víte, jaká zelenina vám prospívá podle znamení zvěrokruhu?

Kterou zeleninu vybrat na pečení

Výborně chutná kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastinák, dále stroužky česneku. Ze sezónních druhů se na přípravu hodí i řepa či růžičková kapusta. Využít můžete rovněž brambory, fenykl, cibuli a tuřín.

Na pečení je skvělý i kadeřávek. Ten je hotový prakticky hned. Možná si ho lépe vychutnáte jako náhradu bramborových chipsů. Pokape se olejem a posolí se. Přidat ho ale můžete na úplný závěr pečení i ke směsi. Podobně je tomu i u dalších listových druhů, třeba u rozbaleného pórku.

Zeleninu můžete připravit buď jen tak se solí, nebo ji navíc posypte tymiánem. Přidat můžete i snítky rozmarýnu. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete místo tymiánu či rozmarýnu vyzkoušet pepř, případně chilli. Vše pak zakápněte olejem. Zvolit můžete olivový olej, ale nezklamou ani jiné druhy.

Dětský zimní jídelníček: Čím ho rozšiřovat, když je čerstvá sezónní zelenina nedostupná
Mohlo by Vás zajímat:

Dětský zimní jídelníček: Čím ho rozšiřovat, když je čerstvá sezónní zelenina nedostupná

Zimní pečená zelenina

Postup na přípravu pečené zeleniny je zcela jednoduchý. Předehřejete troubu na 220 °C. Vybrané druhy zeleniny očistíte, pokrájíte na větší kousky, vyskládáte na plech vyložený pečicím papírem a pak šup s tím do vyhřáté trouby. Vše se peče podle množství čtvrt až půl hodiny.

V polovině pečení směs zeleniny prohrábněte, aby se docílilo jejího rovnoměrného propečení. Ke konci  je třeba zeleninu hlídat a je dobré ji několikrát prohrábnout.

Krabičková dieta: Naučíte se jíst pravidelně, záruku zhubnutí ale nemáte
Mohlo by Vás zajímat:

Krabičková dieta: Naučíte se jíst pravidelně, záruku zhubnutí ale nemáte

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články