Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Pečená zelenina výtečně zahřeje v zimních dnech: Upéct můžete mrkev, celer, petržel, pastinák, česnek nebo kadeřávek
Zdroj: Pixabay

Pečená zelenina je v těchto zimních dnech skvělým zpestřením jídelníčku. Oblíbíte si ji hned z několika důvodů – příprava není komplikovaná, můžete využít zbytky různých druhů zeleniny, a navíc lahodně chutná.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 02. 2021 10:00
Aktualizováno 09. 01. 2024 15:45

Pečená zelenina nabízí samé benefity. A co je nejdůležitější, vychutnat si ji můžete i v současných chladných dnech. Stačí mít po ruce pár druhů zeleniny, trochu oleje, soli a nějakou voňavou bylinku, díky nimž snadno vykouzlíte výborný rychlý pokrm.

Tipy na přípravu pečené zeleniny

Pečená zelenina se hodí jako příloha k masu, do různých salátů, do tortill, ale také jako samostatné jídlo. Zeleninu připravenou v této podobě si zamilují i zarytí masožravci či děti, které ji dosud zarputile odmítaly. Prudkým pečením totiž zkaramelizuje a bude měkká.

Myslete na to, že každý kousek zeleniny potřebuje dostatek prostoru na propečení. Zároveň je třeba, aby byl dobře obalený tukem, pečlivě ho tedy v něm vyválejte. Zeleninu solte před pečením.

Kterou zeleninu vybrat na pečení

Výborně chutná kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastinák, dále stroužky česneku. Ze sezónních druhů se na přípravu hodí i řepa či růžičková kapusta. Využít můžete rovněž brambory, fenykl, cibuli a tuřín.

Na pečení je skvělý i kadeřávek. Ten je hotový prakticky hned. Možná si ho lépe vychutnáte jako náhradu bramborových chipsů. Pokape se olejem a posolí. Přidat ho ale můžete na úplný závěr pečení i ke směsi. Podobně je tomu i u dalších listových druhů, třeba u rozbaleného pórku.

Zeleninu můžete připravit buď jen tak se solí, nebo ji navíc posypte tymiánem. Přidat můžete i snítky rozmarýnu. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete místo tymiánu či rozmarýnu vyzkoušet pepř, případně chilli. Vše pak zakápněte olejem. Zvolit můžete olivový olej, ale nezklamou ani jiné druhy.

Zimní pečená zelenina

Postup na přípravu pečené zeleniny je zcela jednoduchý. Předehřejete troubu na 220 °C. Vybrané druhy zeleniny očistíte, pokrájíte na větší kousky, vyskládáte na plech vyložený pečicím papírem a pak šup s tím do vyhřáté trouby. Podle množství se zelenina peče čtvrt až půl hodiny.

V polovině pečení směs zeleniny prohrábněte, aby se docílilo jejího rovnoměrného propečení. Ke konci je třeba zeleninu hlídat a je dobré ji ještě několikrát prohrábnout.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články