×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

kořenová zelenina

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaLetní Dny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Tři blondýny ve Varech a jejich večírkové outfity: Maxová jako antická bohyně, Peštová oblékla hippie kostýmekVykoupení z věznice Shawshank: Tvůrci filmu se inspirovali příběhem muže, který byl na útěku neuvěřitelných 56 letZa kolik se najíte ve Varech na ulici: Hranolky s tatarkou téměř za tři stovky, asijské rolky před Puppem za 195 KčPřepychový styl Milana Peroutky: S Dominikem vybíráme i z dámských látek, máme to kam vynéstMódní policie z přehlídky Beaty Rajské: Dagmar Havlová zářila jako zlato, Ornella Koktová sváděla v rudých flitrechHerečka se smutnýma očima Jana Březinová: O smrti maminky se dozvěděla až po 40 letech, celý život ji kvůli tomu trápily deprese
Doporučené články
Pět lněných outfitů do práce, ve kterých zvládnete i nejteplejší dnyOd mikro puntíků po nesourodé akcenty. Puntíky ovládly i letní mani pediDechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostorKvíz: 15 otázek na závěr víkendu. Prověřte své znalosti i myšlení v otázkách z biologie, chemie i historieV létě frčí v Maďarsku studené ovocné polévky gyümölcsleves. Ta s  višněmi a lesním ovocem chutná božskyKvíz: Rozlišíte mango od papáji a mišpuli od salaku? Poznejte ovoce jen z fotky a stručného popisku

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra