×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

kořenová zelenina

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoria 2025Apetit piknik 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Kate Middleton vynesla kabelku, po které touží každá žena: Cena luxusního kousku stále rosteNejhezčí punčocháče na podzim 2025: Barva vína, divoké vzory i trendy puntíky ve stylu Julie RobertsRecept Vendulky z Ordinace na štíhlou figuru po šedesátce: Stovky kilometrů na kole a jedna tajná zbraňDětská herecká hvězda Roman Čada: Kvůli úspěchu zažil šikanu a v dospělosti se vydal úplně jiným směremDokonalý kabát na podzim 2025: Zkuste manšestr v maxi délce, takhle slušel Monice AbsolonovéTěmto módním trendům se vyhněte: Stylistka Nikola Marková vám poradí, co si na podzim nekupovat
Doporučené články
Čištění pokožky hlavy: krok, díky kterému konečně budete mít krásné vlasyNewyorská šestiminutovka: 6 nejkrásnějších trendů, které si z přehlídek ukradneme už na podzimUž teď víme, jak budou vypadat Vánoce 2025! Tradice dostane nečekaný moderní twist“Mladí mě doma nechtějí, cítím se ve vlastním domě jako vězeň,” píše smutně InkaJak zavařit dýňový kompot? Vychutnejte si tuto dobrotu s ananasovou příchutíDalší Výzva Sladké trojky: Upečte s námi kynuté koláče a podívejte se, co vymyslel Vojta Vrtiška!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra