×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

kořenová zelenina

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceELLEphoria 2025Apetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
20 let od natočení Anděla páně: Jiří Strach vyzývá čtenářky k modlitbám za třetí dílVlasová policie Honzy Kořínka z Thálií: Nelichotivé vlny Simony Stašové i perfektní kudrny Kristýny FrejovéTrápení nadaného herce Zdeňka Dítěte: Dokud žila jeho matka, nemohl se oženit. Po smrti manželky zůstal úplně sámČínský horoskop: Co nás čeká v listopadu, měsíci ohnivého vepře? Radost vám přinese čistý pracovní stůl i oltář v ložniciJeden výrazný šperk stačí, aby z vás udělal dokonalou dámu: Vyberte si brožOkouzlující Carmen Mayerová nosí kalhoty s noblesou: Kostýmky si nechává šít a ráda střídá barvy
Doporučené články
Každé ženě by neměl chybět jeden výrazný parfém – výběr těch nejlepšíchCestujte z gauče: Nejlepší knihy pro milovníky objevování - od Skandinávie po JaponskoMyjete syrové maso před vařením? Podle odborníků možná děláte velkou chybu“Syn s rodinou se ke mě “na chvíli” nastěhoval, jenže už jsou to dva roky,” píše smutně paní VlastaDrůbeží polévka z husích nebo kuřecích drobů: Jde o univerzální lék našich babičekTýdenní menu bez přemýšlení! Od pondělí do pátku: Plán večeří, který šetří čas i nervy. Zapečené těstoviny, tuřín z pánve i nudle z konvice!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra