×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

kořenová zelenina

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Pečená zelenina: Skvělá a rychlá dobrota do mrazivého počasí. Poradíme, jak ji snadno připravit

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaLetní Dny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Zuzana Donutilová jako inspirace pro ženy 60+: Na kanýrky a velké výstřihy mě neužije, do Varů mi šije Beata RajskáKrvavé léto roku 1916: Žraloci v New Jersey usmrtili 4 lidi, masovou hysterii musel řešit i prezident Woodrow WilsonVlasová policie Honzy Kořínka z Varů: Daniela Peštová měla účes jako Baby z Hříšného tance, Milan Peroutka byl přestylovanýStylové páry z nejprestižnější party ve Varech: Dokonalé ladění Peštové a Habery, Limberský vedle manželky obul teniskyPavlína Pořízková při natáčení filmu Bardotky spořádala celou zabijačku: Měli o mě trochu strach, přiznala topmodelkaNejluxusnější večírek ve Varech v detailu: Elegantní Janek Bartoška i odvážný model partnerky Jaromíra Jágra
Doporučené články
Protřepat, nemíchat. V tajném baru ve Varech vstoupíte do světa bondovekNejšťavnatější gelové tvářenky a tyčinky na rty i tváře, které vydrží celý den — i pod letním sluncemDechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostorKvíz: Jak dobře znáte hlavní hvězdu karlovarského festivalu, Michaela Douglase? Zkuste dát dohromady 10 správných odpovědí nejen o jeho oslnivé kariéřeListové saláty sklízejte ráno, aby byly svěží. Uchovávejte je zabalené ve vlhké utěrce v chladničce v přihrádce na zeleninuKde v Praze mají nejlepší vietnamské nudle Bún bò Nam Bộ? Otestovali jsme 4 podniky a máme vítěze!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra