TestováníSoutěže

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Nechce se vám kupovat polévkové koření a pídit se po složení? Se zbytky zeleniny, kterou máte doma, si můžete připravit vlastní. Poradíme vám, jak ho vytvořit.

Lucie Cermanová 28. února 2021

Pokud rádi dochucujete polévkovým kořením, není nad to si ho připravit doma. Kupované je totiž tak trochu pastí, do které se můžete lapit, když sáhnete po tom nesprávném. Polévková koření z obchodů bývají plná solí a zeleniny v nich najdete poskrovnu. Doma si ingredience vyberete podle svých představ a dosolíte pokrm až podle chuti.

Domácí nudle do polévky jako od babičky: Tahle mouka je ideální pro začátečníky
Mohlo by Vás zajímat:

Domácí nudle do polévky jako od babičky: Tahle mouka je ideální pro začátečníky

Co můžete dát do domácího polévkového koření?

Každé domácí koření může mít jinou podobu. Záleží nejen na tom, jaké suroviny máte doma, ale i na vašich chuťových preferencích. Základem by měla být kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), dále cibule a česnek. Přidat se hodí i listy celeru nebo petrželka.

Směs zeleniny může ale obsahovat i jiné ingredience. Záleží na vašich domácích zásobách, ale i možnostech, co lze v daném období pořídit. Zjara seženete medvědí česnek, začíná růst i keř libečku. Ten je ale značně aromatický, proto s jeho dávkováním opatrně. Ze zeleniny můžete využít kedlubnu, brokolici a další druhy.

Kapustová polévka: Tyhle suroviny z ní udělají hlavní jídlo
Mohlo by Vás zajímat:

Kapustová polévka: Tyhle suroviny z ní udělají hlavní jídlo

Příprava domácího polévkového koření

Připravenou zeleninu je třeba omýt, očistit a nastrouhat. Záleží na tom, jak drobné chcete polévkové koření mít. Dá se nasekat, ale i namixovat, aby bylo velmi jemné. Následně se zelenina suší.

I tady se nabízí řada možností. Od pootevřené trouby, přes sušičku až po ústřední topení. Zeleninu vždy sušíme v tenké vrstvě, aby co nejlépe proschla. Když se vám budou zdát kousky usušené zeleniny příliš velké, můžete je i v tomto stavu rozmixovat.

Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?
Mohlo by Vás zajímat:

Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?

Jak skladovat usušenou směs

Dokonale usušenou směs dáme do dobře těsnící sklenice a uložíme ji na chladném a temném místě. Při použití je třeba počítat s tím, že by se koření mělo vařit zhruba deset minut, aby se plně rozvinula jeho chuť a vůně.

Boršč: Skvělá ukrajinská polévka s řepou v hlavní roli
Mohlo by Vás zajímat:

Boršč: Skvělá ukrajinská polévka s řepou v hlavní roli

Domácí polévkové koření

Budete potřebovat: 1 menší celer, 6 mrkví, 2 petržele, 1 cibule, 5 větších stroužků česneku, petrželku.

Příprava: jednotlivé ingredience nastrouhejte nebo umixujte a usušte.

Vše o koření: Které druhy vám v zimě dodají energii a jsou plné zdraví
Mohlo by Vás zajímat:

Vše o koření: Které druhy vám v zimě dodají energii a jsou plné zdraví

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články