Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru

Nevíte, co se zbytky zeleniny? Připravte si domácí polévkové koření na míru
Zdroj: Pixabay.com

Nechce se vám kupovat polévkové koření a pídit se po složení? Se zbytky zeleniny, kterou máte doma, si můžete připravit vlastní. Poradíme vám, jak ho vytvořit.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 02. 2021 13:00

Pokud rádi dochucujete polévkovým kořením, není nad to si ho připravit doma. Kupované je totiž tak trochu pastí, do které se můžete lapit, když sáhnete po tom nesprávném. Polévková koření z obchodů bývají plná solí a zeleniny v nich najdete poskrovnu. Doma si ingredience vyberete podle svých představ a dosolíte pokrm až podle chuti.

Co můžete dát do domácího polévkového koření?

Každé domácí koření může mít jinou podobu. Záleží nejen na tom, jaké suroviny máte doma, ale i na vašich chuťových preferencích. Základem by měla být kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), dále cibule a česnek. Přidat se hodí i listy celeru nebo petrželka.

Směs zeleniny může ale obsahovat i jiné ingredience. Záleží na vašich domácích zásobách, ale i možnostech, co lze v daném období pořídit. Zjara seženete medvědí česnek, začíná růst i keř libečku. Ten je ale značně aromatický, proto s jeho dávkováním opatrně. Ze zeleniny můžete využít kedlubnu, brokolici a další druhy.

Příprava domácího polévkového koření

Připravenou zeleninu je třeba omýt, očistit a nastrouhat. Záleží na tom, jak drobné chcete polévkové koření mít. Dá se nasekat, ale i namixovat, aby bylo velmi jemné. Následně se zelenina suší.

I tady se nabízí řada možností. Od pootevřené trouby, přes sušičku až po ústřední topení. Zeleninu vždy sušíme v tenké vrstvě, aby co nejlépe proschla. Když se vám budou zdát kousky usušené zeleniny příliš velké, můžete je i v tomto stavu rozmixovat.

Jak skladovat usušenou směs

Dokonale usušenou směs dáme do dobře těsnící sklenice a uložíme ji na chladném a temném místě. Při použití je třeba počítat s tím, že by se koření mělo vařit zhruba deset minut, aby se plně rozvinula jeho chuť a vůně.

Domácí polévkové koření

Budete potřebovat: 1 menší celer, 6 mrkví, 2 petržele, 1 cibule, 5 větších stroužků česneku, petrželku.

Příprava: jednotlivé ingredience nastrouhejte nebo umixujte a usušte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články