Boršč: Skvělá ukrajinská polévka s řepou v hlavní roli

Boršč: Skvělá ukrajinská polévka s řepou v hlavní roli
Zdroj: Albert ČR

Boršč je ideální polévka do chladného zimního počasí. Dokáže nejenom pořádně zahřát, ale díky ingrediencím také nasytit. A protože se říká, že jíme i očima, přitáhne rovněž její karmínová barva na které se odráží kopeček zakysané smetany. Tuhle chuťovou i vizuální symbiózu bychom si tak rozhodně neměli nechat ujít.

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 01. 2021 10:30

Za dob minulých jsme byli přesvědčováni, že boršč je ruský národní pokrm. Není tomu tak, jeho původním domovem je Ukrajina, odkud si vlivem různých událostí razil cestu do světa, a to hlavně do východní části Evropy. S borščem se tak potkáte například v Polsku, Finsku, ale také třeba v Bulharsku.

Základ boršče

Asi netřeba dodávat, že určující surovinou této polévky je řepa. Zajímavé je, že dříve se jako zelenina používala i nať bolševníku obecného (neplést si ho s nebezpečným bolševníkem velkolepým), kterému se také říká bršť. Do základu patří silný vývar z kostí a masa, lze použít buď přední hovězí nebo vepřové, případně oboje.

Ukrajinský boršč

Je typický svou karmínovou barvou. V minulosti se do něj místo čerstvé používala i kvašená řepa. Patří do něj rajčatový protlak, případně čerstvá rajčata, petrželka a kopr. Tradičně se připravuje na vepřovém sádle. Podává se se zakysanou smetanou, čerstvými bylinkami a škvarky. Slavnostnější varianty se doplňují i různými klobáskami nebo uzeným.

Recept na Boršč na zahřátí

Budete potřebovat: 320 g hovězí pečeně sous-vide Albert Excellent, 150 g červené řepy, 3 střední brambory, 2 střední mrkve, ½ cibule, 2 stroužky česneku, ½ červeného zelí, 2 l hovězího vývaru, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 bobkový list, 4 lžíce rajčatového pyré, sůl, pepř, 1 citron, 6 lžic zakysané smetany, 1 hrst čerstvého kopru

Postup: Maso vyjměte z obalu a natrhejte pomocí vidliček. Oloupanou řepu a brambory nakrájejte na kostky, očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo, oloupanou cibuli nakrájejte na jemno, česnek rozmělněte a zelí nakrouhejte na nudličky.

V polévkovém hrnci přiveďte k varu vývar spolu s masem, řepou, bramborami a zelím. Na mírném ohni vařte 15 minut. V hlubší pánvi rozehřejte olej a restujte na něm cibuli a bobkový list 10 minut. Přisypte mrkev s česnekem a opékejte dalších 5 minut. Hotové přidejte k polévce, vlijte pyré a dalších 5 minut vařte. Nakonec osolte, opepřete, dochuťte citronovou šťávou.

Podávejte se zakysanou smetanou a nasekaným koprem.

Zdroj:

wikipedia.org

www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články