Rajská omáčka: Do poctivé domácí patří špetka skořice a perník

Rajská omáčka: Do poctivé domácí patří špetka skořice a perník
Zdroj: archiv autorky

Rajská omáčka je klasikou české kuchyně. Vařila se hodně ve školních jídelnách. Od té poctivé se trochu liší. Připravte si tuto výbornou omáčku a k ní přidejte některou z možných variant mas a příloh. Která to bude?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 01. 2021 10:00

Rajská omáčka má řadu variant a každý nejspíš bude trvat na té své. Rajská omáčka se pod názvem Omáčka z rajských jablek ocitla už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, která do ní přidávala ještě víno, ocet a citronovou kůru. V provedení bez vína, zato se zakysanou smetanou nechyběla ani v kuchařce prvorepublikové autorky Anuše Kejřové.

Tipy a rady k přípravě

Na přípravu omáčky je ideální silný hovězí vývar, díky kterému získá plnější chuť. Pokud ho nemáte, použijte vodu. V omáčce můžete využít místo rajského protlaku loupaná rajčata (i kondenzovaná), která se ve finále rozmixují.

Nejčastěji se rajská omáčka podává s hovězím masem. Z vhodných mas je možno využít hovězí spodní šál, hovězí krk, hovězí loupanou plec nebo hovězí kulatou plec. Oblíbenou podobou je také plněná paprika, podává se i plátek nebo kuličky sekané. Komu nechutná cibule, může ji vypustit, podobně je tomu i s jíškou. Pokud vám nevadí tymián, určitě ho do omáčky přidejte. Bude mnohem voňavější.

Takovým malým kouzlem pro lepší chuť je také špetka skořice nebo trocha nastrouhaného perníku, jak to radí Gurmánka.cz Šárka Škachová. Volbou je také nastrouhaná citronová kůra.

Chuť můžete ladit přidáním cukru, pokud chcete sladší. Jinak bude kvůli protlaku nebo rajčatům nakyslejší.

Rajská omáčka

Budeme potřebovat: 1 cibuli, 1 l vývaru, tymián (nemusí být), 2 ks bobkového listu, 8 ks nového koření, 8 ks pepře, 1 hřebíček, 200 g rajského protlaku, 90 g hladké mouky, 40 g másla, lžičku soli, cukr dle chuti.

Na rozpuštěném másle necháme v hrnci zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Při smažení přidáváme koření, aby se rozvonělo. Zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Přidáme rajský protlak nebo loupaná rajčata a vše stále mícháme. Zalijeme vývarem, pokud není, tak jen vodou.

Z omáčky vyndáme koření, případně ji rozmixujeme. Nakonec ochutnáme, pokud bude potřeba, dosolíme, případně trochu osladíme. Nandáváme na talíř s masem a přílohou. Můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články