Španělský ptáček: Spěcháte? Připravte si rozlítanou variantu, je vážně božská

Španělský ptáček: Spěcháte? Připravte si rozlítanou variantu, je vážně božská
Zdroj: Pixabay.com

Španělský ptáček nepochází ze Španělska. Tento tradiční český pokrm je v uvedené podobě znán zhruba od poloviny 20. století. Přečtěte si, co by mu nemělo chybět.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 01. 2021 10:00

Minulost španělského ptáčka míří na dvůr císaře Rudolfa II., jehož matka byla Marie Španělská. Španělští kuchaři tu připravovali telecí závitky s nádivkou, což ale nebyla skutečná španělská delikatesa.

Tipy a triky na přípravu španělského ptáčka

Španělský ptáček není žádné dietní jídlo, ale pokud budete chtít trochu omezit zátěž, dejte minimum špeku. Omezte i klobásu, případně dejte kousek jen do omáčky. Výsledek bude stále skvělý.

Často člověk nemá čas motat se s ptáčky. Pro takové případy je tu rozlétaný španělský ptáček. Maso ochutíme, jak je níže popsáno, a ostatní suroviny pokrájíme na kostky. Kdo chce, může suroviny kromě masa rozmixovat. Když budete chtít jídlo připravit do krabičky do práce, udělejte rovnou menší kousky masa, aby šly dobře nabírat lžící.

Na španělského ptáčka je ideální hovězí roštěnec, ale výborně chutná i s hovězí kýtou. S hovězím vývarem je samozřejmě omáčka o úroveň výš. Když ho ale nemáte, vystačíte si s vodou. Když použijete aromatické suroviny (pikantní klobása nebo salám, třeba Poličan), bude omáčka chutnat také dobře. Obvykle se španělský ptáček připravuje s plnotučnou hořčicí. Dijonská hořčice mu dodá grády.

Španělský ptáček

Budeme potřebovat: 4 plátky hovězí kýty, 1 uvařené vejce, 2 sterilované okurky, 1 středně velkou cibuli, plnotučnou/dijonskou hořčici, 4 proužky špeku, klobásu, pepř, sůl a rýži na přílohu.

Na omáčku: 800 ml hovězího vývaru / vody, 2 cibule, 40 g špeku, plnotučnou/dijonskou hořčici, lžíci hladké mouky, sádlo.

Nejprve naklepeme přes mikrotenový sáček maso, dobře ho osolíme, opepříme a potřeme lžící hořčice. Na plátek položíme hranolek špeku, hranolek klobásy, okurky, čtvrt vejce a čtvrt cibule. Dobře sbalíme a převážeme kuchyňským provázkem. Možné je i zajistit konec masa párátky.

V kastrolu rozpálíme sádlo a opečeme zprudka všechny ptáčky. Nakonec budou mít hnědou barvu. Odložíme je na talíř. Do výpeku nasypeme najemno nakrájený špek, opečeme. Pak přidáme pokrájenou cibuli a orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a ještě chvíli restujeme.

Zalijeme hovězím vývarem, ochutíme hořčicí, případně kápneme i trochu láku z okurek a rozmícháme. Ptáčky vložíme zpátky a přivedeme k varu. Pak snížíme ohřev na minimum, zakryjeme pokličkou a dusíme zhruba hodinu a půl, dokud nebudou měkké.

Ptáčky vyndáme z omáčky, odstraníme upevnění (párátka, nitě). Kdo by chtěl mít velmi jemnou omáčku, rozmixuje ji. Pokud je potřeba, dochutíme (sůl, pepř, hořčice) a podáváme s rýží.

Tip: Ptáčky podlité trochou vývaru je také možné dusit doměkka v troubě předehřáté na 180 °C. Trvá to zhruba hodinu. Vývar doléváme podle potřeby.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články