Fit a krásnáTestovánísoutěže

Nejlepší dršťková polévka: Příprava vyžaduje čas a poctivé praní

Nejlepší dršťková polévka: Příprava vyžaduje čas a poctivé praní
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Dršťková polévka patří mezi typická jídla české kuchyně. Lidé ji buď milují, nebo nesnášejí. Jak vyrobit tu pravou poctivou a které houby se dají využít ve variantě bez drštěk.

Lucie Cermanová 9. ledna 2021

Příprava této polévky je poměrně náročná, ale pouze co se týká délky přípravy a vaření, která je alespoň dvě hodiny.

Dršťky jsou vyráběny z předvařených předžaludků a polévka s těmito surovinami je známá na území bývalého Rakousko-Uherska.

Rajská omáčka: Do poctivé domácí patří špetka skořice a perník
Mohlo by Vás zajímat:

Rajská omáčka: Do poctivé domácí patří špetka skořice a perník

Tipy a triky

Když se pustíte do přípravy dršťkové polévky, je důležité dršťky pořádně vyprat, aby ztratily pachuť. Doporučuje se alespoň třikrát. Kdybyste přípravu ošidili, nejspíš by vás chuť na tuhle skvělou polévku přešla. Pokud si chcete ulehčit práci, dají se sehnat předvařené dršťky.

V ideálním případě se na polévku využívá silný hovězí vývar. Jestliže ho nemáme, použijeme vodu z vaření drštěk.

Když si budete chtít připravit falešnou dršťkovou neboli polévku bez drštěk, můžete sáhnout po houbách. Ideální k tomu je hlíva ústřičná, ale také třeba václavky nebo kotrč. Rozdíl od té pravé možná ani nepoznáte.

Pokud byste si chtěli polévku zahustit něčím jiným než jíškou, použijte místo mouky najemno nastrouhanou bramboru (varný typ C).

Hotová polévka se často podává s pečivem.

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky
Mohlo by Vás zajímat:

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Dršťková polévka

Budeme potřebovat: 600 g syrových hovězích drštěk, 1 l vývaru, 5 stroužků česneku, 2 střední cibule, 70 g sádla, 80 g hladké mouky, lžičku mletého pepře, 1 lžíci mleté papriky, půl lžičky drceného kmínu, 1 lžíci sušené majoránky, pečivo.

Dršťky dobře vypereme a pak je pokrájíme na menší kousky. Nakonec dršťky dáme do hrnce s vlažnou vodou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba čtvrt hodiny. Pak vodu slijeme a dáme novou. Opět vaříme čtvrt hodiny. Toto provedeme ještě alespoň jednou. Poslední várku osolíme a dršťky vaříme, dokud nebudou měkké.

Jestliže máme předvařené dršťky, jen je propláchneme a vaříme v osolené vodě. Až budou hotové (trvá to asi hodinu), dršťky scedíme a necháme vychladnout.

V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, přidáme papriku a vše osmahneme. Zalijeme vývarem (nebo vývarem z drštěk) a vaříme půl hodiny. Pak přidáme prolisovaný česnek, pepř, kmín, sůl a nakrájené dršťky na nudličky. Nakonec nasypeme majoránku, kterou rozemneme v dlani pro větší vůni. Můžeme ozdobit petrželkou.

Jeden z nejlepších kuchařů Česka Michal „Hugo“ Hromas: Bio maso je nejčistší, krásně voní a chutná
Mohlo by Vás zajímat:

Jeden z nejlepších kuchařů Česka Michal „Hugo“ Hromas: Bio maso je nejčistší, krásně voní a chutná

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články