Domácí nudle do polévky jako od babičky: Tahle mouka je ideální pro začátečníky

Domácí nudle do polévky jako od babičky: Tahle mouka je ideální pro začátečníky
Zdroj: Freepik.com

Domácí nudle korunují dobrou polévku. Přitom se nejedná o nic složitého. Co budete potřebovat, je trocha času a svaly na rukou. Navíc si je kromě aktuálního jídla můžete připravit i do zásoby.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 02. 2021 10:00

Domácí nudle zvládne opravdu každý. Jsou potřeba jen čtyři suroviny a důležitý je dostatek času. Těsto musí po přípravě zhruba půl hodiny schnout. Proto si raději rezervujte hodinu času.

Tipy pro přípravu domácích nudlí do polévky

Domácí nudle můžete vyrábět z hladké, polohrubé i hrubé mouky. Ty z hrubé mouky mají nejlepší vlastnosti. Jsou nadýchanější a nakypřenější než z hladké. Pro začátečníky ale známá kuchařka a blogerka Jana Florentýna Zatloukalová doporučuje nudle z polohrubé mouky, u které si můžete vyzkoušet, která konzistence těsta vám bude nejlépe vyhovovat.

Důležité je také vědět, že konečná spotřeba mouky záleží na velikosti vejce. Ohledně soli je potřeba zvážit, jestli chcete nudle skladovat. Pokud ano, tak těsto nesolte.

Při zpracování se neděste, když bude těsto velmi tuhé. Je to tak správně. Proto nepotřebujete příliš mouky na podsypávání při rozvalování.

Délka prosychání záleží na ročním období. V letních suchých dnech bude rozválené těsto schnout mnohem rychleji. Proschlý plát se nemá lámat, to už by s ním nešlo pracovat. Těsto má být jen mírně oschlé. Rozdělí se na polovinu, poloviny se pak ještě rozdělí na dvě stejné části. Pak se lépe krájejí pruhy na nudle.

Domácí nudle do polévky

Budeme potřebovat: 100 g hrubé mouky + na podsypání, 1 vejce, sůl (volitelné), vodu.

Příprava: Na vál nasypeme hrubou mouku, do důlku uprostřed vyklepneme vejce. Osolíme špetkou soli (není nutné). Vše promícháme vidličkou. Pak pokračujeme hnětením, kdy zpracujeme tuhé těsto. Pokud je třeba, přidáme trošku vody. Z tohoto těsta nakonec rozválíme válečkem velmi tenkou placku. Nůž položený pod těstem by měl prosvítat.

Necháme asi půl hodiny oschnout. Po cca 15 minutách sušení je dobré placku obrátit. Usušený plát pak nakrájíme na zhruba 3–5 cm široké pruhy. Ty dáme na sebe a krájíme na co nejtenčí nudličky.

Použít se dají hned. Buď je můžeme 3–5 minut povařit přímo v hrnci s polévkou, nebo je uvařit zvlášť v silně osolené vodě, následně scedit a propláchnout studenou vodou. Nudle vydrží čerstvé a vhodné k okamžitému použití ještě asi hodinu. Druhou možností je nechat nudle doschnout na vále nebo na plechu a pak je uskladnit v dobře uzavíratelné nádobě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články