Tažený jablečný závin: Jak na to, aby těsto správně pružilo a dalo se snadno vytahovat

Tažený jablečný závin: Jak na to, aby těsto správně pružilo a dalo se snadno vytahovat
Zdroj: Pixabay.com

Závin neboli štrúdl patří mezi velmi oblíbené dezerty české kuchyně. Těsto se dá připravit hned z několika druhů. My pro vás máme tažený závin. S jablky je nádherně šťavnatý. Prozradíme tajemství jeho přípravy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 01. 2021 10:00

Závin patří mezi poklady naší kuchyně a kouzlo spočívá samozřejmě v dobrých surovinách.

Tipy a triky

Protože se těsto bude vytahovat, potřebujeme, aby bylo pružné. Je tedy třeba zvolit hladkou mouku s vysokým obsahem lepku. Jestliže máte pocit, že je těsto suché, kápněte trochu mléka a přidejte malinko mouky. Těsto dobře zpracujte, bude se lépe tahat. Těsto by se mělo nechat přes noc odležet. Dejte ho v mikrotenovém sáčku do lednice.

Po vytažení z lednice nechte těsto chvíli povolit. Vytahané těsto musí být velmi tenké, ale nesmí se trhat. Když taháte, postupujte od středu ke kraji. Těsto má být rovnoměrně silné. Během vytahování můžete těsto mírně potřít olejem. Zůstane vláčné a nebude se trhat.

Hrozinky můžete pro lepší vůni nechat nasáknout rumem.

Tažený závin

Na 2 štrůdly budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 ml vlažné vody, 50 ml rostlinného oleje, špetku soli, 8 ks kyselejších jablek, 2 hrsti namletých vlašských ořechů, hrst hrozinek (třeba naložených v rumu), 3 lžíce strouhanky, 2 lžičky skořice, 3 lžíce rozpuštěného másla, vanilkovou esenci (není nutná), citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.

Do mísy nasypte mouku, přilijte vlažnou vodu, olej, osolte a vytvořte těsto. Rozdělte ho na dvě části a vytvořte bochánky, které potřete olejem. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte přes noc v lednici.

Druhý den si připravte na tahání vyvýšené místo a utěrku. Zapněte troubu na 180 °C. Uvedenou pracovní plochu posypte moukou, položte na ni těsto, znovu posypte moukou a trochu rozválejte válečkem. Vezměte těsto a táhněte dlaněmi, potom vytahujte těsto na pracovní ploše, dokud nedosáhnete požadované tloušťky a tvaru. Nakonec těsto pokapejte máslem.

Rovnoměrně těsto posypte strouhankou. Doprostřed naskládejte oloupaná a na plátky pokrájená jablka. Můžete osladit, ale není to nutné. Sladkost dodají hrozinky, které nasypete na jablka. Můžete i nastrouhat citronovou kůru. Na to rovnoměrně rozložte rozemleté ořechy, můžete zakápnout vanilkovou esencí, posypat skořicí.

Těsto zarolujte za pomoci utěrky, kraj pomažte máslem a zalepte. Utěrka také pomůže při přesunu závinu na plech, vyložený pečicím papírem. Nakonec zakápněte máslem a vložte do předehřáté trouby. Peče se zhruba půl hodiny. Jestli chcete, aby byl závin opravdu křehký, ještě teplý ho potřete rozehřátým máslem. Nechte chvíli vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články