Zapečený chřest: Výživný hlavní chod, kterým nepohrdnou ani masožravci

Zapečený chřest: Výživný hlavní chod, kterým nepohrdnou ani masožravci
Zdroj: Albert

Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 05. 2021 09:00

Jedná se o snadný a chutný recept, jehož příprava nezabere ani hodinu. Leckomu se může zdát, že zapečený chřest nedokáže člověka nasytit, avšak díky bešamelu nepatří mezi nejlehčí jídla. Proto ho lze bez váhání podávat jako hlavní chod.

Zapečený chřest

Budete potřebovat: 1 svazek bílého chřestu, 1 svazek zeleného chřestu, 4 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 750 ml mléka, 3 bobkové listy, sůl, pepř, muškátový oříšek, 4 hrsti strouhanky

Příprava: Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte nebo odlomte zdřevnatělé konce. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat. Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.

Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.

Zdroj receptu: Albert

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články