Pšeničná mouka: Jak se liší jednotlivé druhy a kdy kterou použít

Pšeničná mouka: Jak se liší jednotlivé druhy a kdy kterou použít
Zdroj: Freepik.com

Pšeničná mouka je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů. Při jejím použití je dobré znát rozdíly mezi jednotlivými druhy a vědět, kdy po kterém sáhnout. Poradíme vám, jak se vyznat v mouce.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 02. 2021 10:00

Každý pokrm si žádá určitý typ mouky, který ho povýší na skutečnou lahůdku. Určující je nejen stupeň vymletí, ale i obsah lepku.

Typové číslo u mouky

Abyste poznali, který typ mouky máte v ruce, najděte si na obale písmeno T a přidružené číslo. To udává množství nespalitelných látek, tedy popelovin, v dané mouce.

Vyšší typové číslo (například T1800) znamená tmavší a více vymletou mouku obsahující méně kvalitní lepek, kvůli čemuž bude těsto hůře kynout. Lepek totiž určuje kvalitu těsta, neboť mu dodává pružnost a gumovost.

Naopak mouka s nižším číslem (například T400) obsahuje méně vlákniny a je světlejší, zato v ní najdete více pekařsky hodnotných bílkovin.

Druhy mouky podle stupně vymletí

Mouku můžeme rozdělit rovněž podle stupně vymletí, a to na vysokovymletou a nízkovymletou. První typ obsahuje více povrchových částí zrna, je tmavší, hůře stravitelný, ale biologicky hodnotnější. Druhý typ má světlejší barvu, je lépe stravitelný, ale má nižší biologickou hodnotou.

Pšeničná hladká mouka

Hladká mouka (T530, T650) se využívá na pečení a krátké vaření. Výsledkem pak jsou různá kynutá těsta, perníky, piškoty, cukroví vánoční i čajové. Z hladké mouky se také připravují palačinky a lívance. V jíšce a bešamelu se využívá na zahušťování polévek.

Pšeničná polohrubá mouka

Někdy je možné polohrubou mouku (T400) zaměnit za hladkou, třeba v případě litých koláčů a nekynutých těst. Sáhnout po ní můžete i u třených a šlehaných těst. Připravuje se z ní drobenka.

Pšeničná hrubá mouka

Hrubá mouka (T450) se využívá na vařená těsta, z nichž se dělají knedlíky, těstoviny nebo halušky. Zvolit ji můžete i při přípravě drobenky na koláč. Je možné ji někdy zaměnit s krupicí.

Pšeničná krupice

Mouka krupice (T480) se hodí na vaření kaše nebo jí můžete zahustit polévky či omáčky. Uplatnění najde i u knedlíků, halušek a noků.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články