Jíška jako od profíka: Prozradíme vám užitečné triky i to, před čím varuje známá kuchařka

Jíška jako od profíka: Prozradíme vám užitečné triky i to, před čím varuje známá kuchařka
Zdroj: Pixabay.com

Jíška je důležitou součástí spousty polévek a omáček. Jde zjednodušeně řečeno o pražení mouky na omastku, na kterém není zdánlivě co zkazit. Opak je ale pravdou. Poradíme vám, jak vykouzlit zápražku jako od babičky.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 22. 02. 2021 10:00

Jíška se objevuje v pokrmech nejrůznějších kuchyní už po dlouhá století. K její přípravě sice potřebujete pouze máslo a mouku, přesto může mít jíška mnoho podob. Přečtěte si, jak postupovat, aby se vám povedla.

Úkol jíšky

Jíška v poslední době upadá vinou bílé mouky trochu v nemilost a nahrazují ji jiná zahušťovadla. Ale klasická kuchyně se bez ní neobejde. Kvalitně připravená jíška totiž k pokrmu hezky přilne a dochutí ho. Pro zahuštění je rozhodující obsah škrobu, takže jíšku lze připravit i z bezlepkové mouky.

Je důležité si uvědomit, že jíška se přidává do pokrmů až na závěr, kdy už je jídlo prakticky hotové.

Výběr surovin na jíšku

Ke zhotovení jíšky se nejlépe hodí obyčejná hladká mouka a máslo. Můžete ji ale připravit i ze sádla, vypečeného tuku z masa. Známá kuchařka Jana Florentýna Zatloukalová nedoporučuje margaríny, protože v nich obsažená voda by mohla v jíšce vytvořit hrudky.

Poměr surovin na jíšku

Při přípravě se vychází z jednoduchého pravidla: kolik tuku, tolik mouky. Na litr polévky nebo omáčky připadá zhruba 50 g tuku a 50 g mouky.

Příprava jíšky

Pomalu rozehřejte na středním plameni tuk a nasypte do něj příslušné množství mouky. Ihned promíchejte. Pěnivou substanci je třeba míchat alespoň minutu. Jakmile se začne zbarvovat do béžova, máte hotovou tzv. světlou jíšku. Ta většinou míří do zeleninových polévek.

Pokud potřebujete zlatou jíšku, míchejte dál a po zezlátnutí odstavte. Tato verze se hodí do polévek z luštěnin či omáček s výraznější chutí.

Poslední variantou je tmavá jíška, kterou musíte z plotny stáhnout dříve, než vám zhořkne. To by jídlo, například gulášovou polévku, znehodnotilo.

Přidávání jíšky do pokrmu

Jíška se stále míchá, obzvlášť pokud má hrnec sendvičové dno, tedy delší výhřevnost. Než přidáte jíšku do pokrmu, odeberte z něj část tekutiny a nalijte ji do hrnce s jíškou. Velmi pečlivě míchejte. Tekutinu je vhodné přilévat postupně a vždy dobře rozkvedlat. Až pak dokonale hladkou tekutou směs vraťte do polévky či omáčky.

V některých případech, jako například u guláše, lze přidat jíšku přímo do pokrmu. Potřebujete k tomu cedník, do nějž jíšku nalijete a za stálého intenzívního míchání ji propasírujete oky do hrnce.

V obou uvedených případech se pak má jídlo vařit ještě 15 až 20 minut.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články