
Taky se vám povalují v lednici zbytky různých druhů sýru? Pokud je nechcete dojídat jen tak s chlebem, máme pro vás skvělé tipy, jak s nimi naložit. A vězte, že se pak po nich jenom zapráší.
Sýr je jednou z potravin, jejíž zbytky často zůstávají nevyužité. Přitom existuje spousta možností, co s nimi. Přinášíme vám inspiraci na rychlé a přitom chutné pokrmy, které jimi můžete dochutit.

Rychlá studená večeře: Jak na nejchutnější pomazánky ze sýra a tvarohu
Zapečené těstoviny
Jakýkoli tvrdý sýr se báječně hodí například do zapečených těstovin. Ty se dají uvařit na několik způsobů, sýr si ale najde místo v každém z nich. Využít ho můžete už při přípravě, kdy krásně propojí jednotlivé ingredience, nebo ho lze nastrouhat navrch, aby při pečení vznikla křupavá kůrčička.

Jak využít zbytky rýže: Zkuste báječné sýrové kuličky, salát nebo nákyp
Sýrová omáčka
Sýrovou omáčku lze připravit nejen ze sýrů s modrou plísní (niva a podobně), ale hodí se do ní i nastrouhané zbytky eidamu či parmezánu. Doplní se smetanou a máte skvělou přílohu ke kuřecímu masu, těstovinám nebo houbám.

Populární smažený sýr: Zkuste ho udělat v troubě, strouhanku nahraďte kukuřičnými lupínky
Sýr jako přísada do polévky
Sýr je rovněž výbornou ingrediencí do polévek. Uplatnit ho můžete třeba u špenátové, do které se přidává jeho tavená varianta. Díky němu bude polévka jemnější. Nebo navrch nastrouhejte vrstvičku tvrdého sýra a vytvořte tu úžasnou tahavou záležitost.
Kdo nemá rád špenát, může sýr využít do polévky minestrone. Jedná se o italskou hustou zeleninovou polévku, ve které nechybí rajčata, cibule, fazole, mrkev, celer a další druhy zeleniny. Obvykle se přidávají i těstoviny nebo rýže. Sýr už je jen skvělou tečkou.

Italská kuchyně podle šéfkuchaře Belliniho: Jak poznat kvalitní olivový olej a jaký sýr je vhodný na zapékání?
Posypání slaného koláče
Sýr můžete přidat také do prakticky jakéhokoliv slaného koláče. Ty chuťově výrazné ho posunou na vyšší úroveň. Slaný koláč zhotovíte třeba z listového těsta, na které naskládáte nakrájená rajčata, cibuli a pórek, posypete strouhaným sýrem a zalijete rozmíchaným osoleným a opepřeným vajíčkem.
Listové těsto naslano nabízí se sýrem velké množství variant. Od koláčů přes kapsičky třeba se šunkou a houbami až po různé druhy závinů – například se zeleninou a sýrem.
A když už předem víte, že sýr nestihnete sníst, neváhejte ho nastrouhat a dát zamrazit. Třeba vám jednou přijde vhod.
