Nevíte, co se zbylým sýrem? Vykouzlete z něj tato skvělá rychlá jídla

Nevíte, co se zbylým sýrem? Vykouzlete z něj tato skvělá rychlá jídla
Zdroj: Unsplash.com

Taky se vám povalují v lednici zbytky různých druhů sýru? Pokud je nechcete dojídat jen tak s chlebem, máme pro vás skvělé tipy, jak s nimi naložit. A vězte, že se pak po nich jenom zapráší.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 02. 2021 13:00

Sýr je jednou z potravin, jejíž zbytky často zůstávají nevyužité. Přitom existuje spousta možností, co s nimi. Přinášíme vám inspiraci na rychlé a přitom chutné pokrmy, které jimi můžete dochutit.

Zapečené těstoviny

Jakýkoli tvrdý sýr se báječně hodí například do zapečených těstovin. Ty se dají uvařit na několik způsobů, sýr si ale najde místo v každém z nich. Využít ho můžete už při přípravě, kdy krásně propojí jednotlivé ingredience, nebo ho lze nastrouhat navrch, aby při pečení vznikla křupavá kůrčička.

Sýrová omáčka

Sýrovou omáčku lze připravit nejen ze sýrů s modrou plísní (niva a podobně), ale hodí se do ní i nastrouhané zbytky eidamu či parmezánu. Doplní se smetanou a máte skvělou přílohu ke kuřecímu masu, těstovinám nebo houbám.

Sýr jako přísada do polévky

Sýr je rovněž výbornou ingrediencí do polévek. Uplatnit ho můžete třeba u špenátové, do které se přidává jeho tavená varianta. Díky němu bude polévka jemnější. Nebo navrch nastrouhejte vrstvičku tvrdého sýra a vytvořte tu úžasnou tahavou záležitost.

Kdo nemá rád špenát, může sýr využít do polévky minestrone. Jedná se o italskou hustou zeleninovou polévku, ve které nechybí rajčata, cibule, fazole, mrkev, celer a další druhy zeleniny. Obvykle se přidávají i těstoviny nebo rýže. Sýr už je jen skvělou tečkou.

Posypání slaného koláče

Sýr můžete přidat také do prakticky jakéhokoliv slaného koláče. Ty chuťově výrazné ho posunou na vyšší úroveň. Slaný koláč zhotovíte třeba z listového těsta, na které naskládáte nakrájená rajčata, cibuli a pórek, posypete strouhaným sýrem a zalijete rozmíchaným osoleným a opepřeným vajíčkem.

Listové těsto naslano nabízí se sýrem velké množství variant. Od koláčů přes kapsičky třeba se šunkou a houbami až po různé druhy závinů – například se zeleninou a sýrem.

A když už předem víte, že sýr nestihnete sníst, neváhejte ho nastrouhat a dát zamrazit. Třeba vám jednou přijde vhod.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články