Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Nejlepší znojemská omáčka: Kyselé okurky jí v téhle podobě dodají tu správnou chuť

Nejlepší znojemská omáčka: Kyselé okurky jí v téhle podobě dodají tu správnou chuť
Zdroj: Wikimedia Commons/Dezidor - Own work, CC BY 3.0
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Na hnědé omáčky člověk někdy nerad vzpomíná. Znojemská je ale chutnou klasikou, která si zaslouží místo v našem jídelníčku. Máme pro vás tipy, díky kterým si tuhle zdařilou omáčku s okurkami skutečně vychutnáte.

Lucie Cermanová 15. února 2021

Česká kuchyně má ve svém repertoáru velké množství nejrůznějších omáček. Jejich kouzlo závisí na správné přípravě. Znojemská omáčka určitě patří mezi ty, kterým byste měli dát šanci. Jejich kombinace s kyselými okurkami je opravdu báječná, a když si omáčku připravíte doma podle poctivého receptu, nebudou vaše chuťové buňky litovat.

Koprová omáčka: Vyberte si vhodnou smetanu, pozor na reakci s octem
Mohlo by Vás zajímat:

Koprová omáčka: Vyberte si vhodnou smetanu, pozor na reakci s octem

Tipy na přípravu znojemské omáčky

K této omáčce se bude hodit hovězí zadní maso, vhodná je i loupaná plec. Se špekem se bude dobře pracovat, když ho na chvilku dáte do mrazáku. Důležité je větší množství cibule, která jídlu dodá dobrý základ. Kouzlo omáčce poskytnou kyselé okurky. Můžete je nakrájet na kostičky, ale i na plátky, jak vám vyhovuje. Někdo je i strouhá.

Kdo má raději kyselejší variantu, může místo části vody přilít trošku láku z okurek. Pro pikantnost je možné přidat lžičku plnotučné hořčice.

Rajská omáčka: Babské rady, jak tuhle českou klasiku dovést k dokonalosti
Mohlo by Vás zajímat:

Rajská omáčka: Babské rady, jak tuhle českou klasiku dovést k dokonalosti

Znojemská omáčka

Pro 8–10 porcí budeme potřebovat: 1 kg hovězího masa, 100 g špeku, 2–3 větší cibule, 150 g sterilovaných okurek, 100 g hladké mouky, mletý pepř, sůl, sádlo nebo olej, vývar/vodu na podlití. Jako přílohu: houskové knedlíky nebo rýži.

Opečení

Hovězí maso očistíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Do několika míst ve středu masa zajedeme úzkým dlouhým nožem a dopravíme tam slaninu. Maso skutečně důkladně opepříme, osolíme a v kastrolu na sádle zprudka opečeme ze všech stran. Pak je odložíme na talíř.

Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme ji v kastrolu do zlatohněda. V průběhu restování je ideální ji podlít několikrát trochou horkého vývaru nebo vody. Cibule zhnědne. Lehce ji zaprášíme moukou, osmahneme a znovu podlijeme asi 800 ml vývaru/vody. Můžete nakombinovat s troškou láku z okurek.

Dušení

Maso vrátíme do hrnce a zakryté pokličkou dusíme, dokud nebude měkké. Zbytek špeku pokrájíme na kostičky a v kastrolu ho necháme vypéct. Přidáme na malé kostičky nakrájené okurky a orestujeme.

Maso vyndáme na talíř a zakryjeme, aby nevychladlo. Šťávu přilijeme ke slanině a okurkám a krátce povaříme. Dochutíme. Maso pokrájíme přes vlákno na plátky, aby vznikla hezká mozaika, nandáme na talíř a zalijeme šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky
Mohlo by Vás zajímat:

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články