Koprová omáčka: Vyberte si vhodnou smetanu, pozor na reakci s octem

Koprová omáčka: Vyberte si vhodnou smetanu, pozor na reakci s octem
Zdroj: Wikimedia Commons/Dezidor – Own work, CC BY 3.0

Koprovou omáčku někteří milují, jiní nenávidí. Připravte si s námi tuhle poctivou, která patří ke klasice české kuchyně. Nezapomeňte na čerstvý kopr.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 01. 2021 10:00

Pokud nemáte čerstvý či mražený kopr, můžete použít i sterilovaný. Jenom musíte počítat s tím, že je třeba ho pořádně propláchnout.

Tipy a triky

Kvalitní koprová omáčka vyžaduje silný hovězí vývar. Když připravujete k omáčce maso, dá se využít i vývar z něj. Omáčka má být sladkokyselá, ale nesmí být výraznější než smetanově-koprová chuť. Kvasný ocet můžete vyměnit za jablečný. Jana Florentýna Zatloukalová radí před přidáním nechat ocet bokem trochu svařit a odpařit. Tím se odstraní nepříjemné čpavé látky a prospěje to chuti octa.

Z různých druhů smetany je na koprovou omáčku ideální použít smetanu ke šlehání, obzvlášť pro její konzistenci a obsah tuku. Žádná se ale nesnáší s octem, proto je třeba ocet přidat až nakonec při dochucování, aby se omáčka nesrazila. Když použijete zakysanou smetanu, možná se bez octa obejdete úplně. Pořádně ji ale rozmíchejte.

K hovězímu masu se většinou podávají knedlíky, zatímco k vařeným vejcím to mohou být brambory.

Koprová omáčka

Budeme potřebovat: 500 ml hovězího vývaru, 500 ml plnotučného mléka, 1 smetanu ke šlehání, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 1–2 svazečky čerstvého kopru, bílý pepř, ocet, třtinový cukr, sůl. Hovězí maso nebo uvařená vejce. Houskový knedlík nebo brambory.

Vyndáme mléko a smetanu a necháme je ustálit v pokojové teplotě. V kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Ohřejeme vývar, aby byl horký. Pak ho postupně lijeme do jíšky a rychle pečlivě promícháme (ideálně metlou), aby se utvořila kaše, a ne hrudky.

Vaříme asi pět minut. Pak odstavíme a necháme zhruba 5 minut odpočívat. Potom do omáčky opatrně vléváme mléko. Neměla by ale být příliš řídká, jinak ji je potřeba dohustit moukou. Pokud je hustota v pořádku, dolijeme smetanou a převaříme.

Kopr propláchneme a odstraníme tvrdé části. Jemně osušíme a nasekáme. Do omáčky vmícháme kopr, už nevaříme. Dochutíme solí, pepřem, případně třtinovým cukrem a nakonec octem. Na zjemnění nakonec můžete nechat rozpustit plátek másla. Koprovou omáčku podáváme s knedlíky, vařeným vejcem nebo hovězím masem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články