10 možností, co můžete dělat s lákem z okurek — léčí kocovinu, zklidňuje pokožku nebo třeba ulevuje od křečí

Lák z okurek má mnohé využití.
Zdroj: Pixabay
Lák můžete použít na popáleniny od slunce.Do láku z okurek můžete naložit některé potraviny pro delší trvanlivost.Lák z okurek má mnohé využití.Působí i jako prevence před nachlazením.+ 1 fotka+ 2 fotky

Většina z nás lák z okurek vylije do záchodu, což není špatné řešení, protože toaletu čistí. Lze jej ale využít ještě k mnoha dalším zajímavým použitím, takže se ho příště rozhodně nezbavujte.

Petra Járková
Petra Járková 15. 08. 2018 09:06

Zklidňuje spálenou pokožku

Namočte do něj vatový tamponek a aplikujte na postižené místo. Ocet společně s okurkovou šťávou zmírňují popálení a navíc ulevují od bolesti.

Přidejte ho do míchaného drinku

Vezměte mixér, vložte do něj led, panáka vodky a dva panáky láku. Rozmixujte, protřepejte a servírujte v koktejlové skleničce.

Léčí kocovinu

Až přijdete domů z mejdanu a budete vědět, že vás čeká ranní bolehlav, napijte se láku z okurek. Uvidíte, že druhý den se budete cítit fit a v pohodě.

Úleva od bolestí svalů a křečí

Mnoho lékařů doporučuje sportovcům po každém tréninku vypít skleničku láku ředěného vodou. Tohle množství by mělo zabránit křečím a únavě svalů.

Zklidňuje žaludek

Když si budete chtít dopřát nějaké nezdravé jídlo, které vašemu žaludku určitě neudělá dobře, vypijte předtím trochu láku a zabráníte tím žaludečním bolestem.

Prevence proti bolesti v krku a nachlazení

Dejte si denně jednu polévkovou lžíci tohoto nápoje a chřipka vás obejde obloukem. Ocet totiž funguje jako sirup proti kašli.

Přísada do jídla nebo salátu

Lák z okurek lze použít místo octové zálivky do salátu. Také ho můžete přidat třeba do bramborového salátu, vajíčkové pomazánky nebo na brambory. Někteří lidé v něm i marinují maso, protože je prý pak jemnější.

Konzervuje potraviny

Ve sklenici od okurek nechte lák, a pokud potřebujete na delší dobu uskladnit třeba vajíčka natvrdo, cibuli nebo česnek, tak je do nálevu vložte.

Vyčistí měď

Stačí nanést trochu láku na houbičku na nádobí a čistit měděný předmět, dokud opět nebude zářit.

Je vhodný jako hnojivo

Zabírá to na rostliny jako lilie, petrklíče nebo vlčí mák, protože tyto rostliny milují kyselou půdu. Lák z okurek funguje také jako odstraňovač plevele.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články