Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Zobejte okurky nakládačky a stane se jedna úžasná věc s vaším tělem

Zobejte okurky nakládačky a stane se jedna úžasná věc s vaším tělem
Zdroj: Wallpaperswide.us
+ 6 fotek+ 7 fotek
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Okurky nakládačky by klidně mohly být synonymem pro Českou republiku, podobně jako pivo nebo kutilství. A pokud jich máte opravdu hodně, můžete z nich mít parádní byznys. Po zveřejnění výsledků americké univerzity William & Mary lze předpokládat, že půjdou na dračku.

Barbara Lorenzová 22. září 2016

Věřte, nebo ne, ale s konzumací nakládaček můžete dát depresím sbohem. Alespoň to naznačuje studie výzkumné univerzity William & Mary ve Virginii.

Přírodní antidepresiva

Z jejích závěrů plyne, že přirozeně fermentované potraviny, jako například nakládané okurky s koprem, mohou rozpumpovat hladinu serotoninu. To je hormon, který zodpovídá za naše nálady. Osobám užívajícím antidepresiva se tak pootvírají dveře k léčbě depresí přírodní metodou.

Bathroomreader.com

Jak přesně nakládačky na naše rozpoložení působí, nejde jednou větou vysvětlit. Může za to dokonale složité lidské tělo, v němž všechno souvisí se vším.

Zjednodušeně: fermentované potraviny obsahují vysoký podíl zdravých bakterií zvaných probiotika. Ano, to jsou ty bakterie, které znáte z reklam na mléčné produkty – laktobacily, bifidobakterie a tak dále. Tyto živé organismy podle závěrů mnoha studií příznivě ovlivňují úzkostné poruchy.

Například studie vypracovaná na irské University College Cork uvádí změnu chování a zvýšenou imunitu u krys, které byly odloučeny od své matky a vstřebaly probiotika. Jiný výzkum z Marylandské univerzity v USA zase prokázal nižší společenské úzkosti u studentů, kteří konzumovali fermentované potraviny.

Rodalesorganiclife.com

Teď už víme, že kyselé okurky obsahují zdravé bakterie dobré na poruchy nálad. Nepůsobí však na duševní rozpoložení přímo, ale přes střeva.

Pokladnice sodíku i nádorová past

Střevo obsahuje podobné množství neuropřenašečů jako mozek. Proto se mu někdy přezdívá „druhý mozek“. Pokud má člověk potíže se střevy, putuje odsud signál do mozku a spustí záchvatové střídání nálad. To vysvětluje, proč lidé s trávicími problémy častěji trpí depresemi a úzkostmi.

Nakládačky plné probiotik tak nejen upraví zažívání, ale vyšlou signál, že je vše v nejlepším pořádku. Deprese tak svůj útok odloží. Probiotika rovněž posilují naši imunitu a jsou pokladnicí sodíku.

Platingsandpairings.com

Pokud nemůžete nakládané okurky cítit, existují alternativy s uspokojivým množstvím zdravých bakterií – jogurt, zelí, tmavá čokoláda, polévka miso, tempeh či korejské národní jídlo kimchi.

Jak už to tak ale bývá, každá studie má svou „antistudii“. Expertům z Virginie se postavili turečtí, kteří se pochlubili studií vyvracející blahodárný vliv okurek. Konzumenti nakládaček prý častěji trpěli rakovinou žaludku.

Řešení? Obraťme se na starou dobrou radu: všeho s mírou.

Zdroj: Lifehack

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články