Zobejte okurky nakládačky a stane se jedna úžasná věc s vaším tělem

Nakládačky jako přírodní antidepresiva? Podle vědců příznivě působí na mozek.
Zdroj: Wallpaperswide.us
S konzumací nakládaček můžete dát depresím sbohem. Alespoň to naznačuje studie výzkumné univerzity William & Mary z Virginie.Z jejích závěrů plyne, že přirozeně fermentované potraviny, jako například nakládané okurky s koprem, mohou rozpumpovat hladinu serotoninu. To je hormon, který zodpovídá za naše nálady.Fermentované potraviny obsahují vysoký podíl zdravých bakterií zvaných probiotika. Tyto živé organismy podle závěrů mnoha studií příznivě ovlivňují úzkostné poruchy.Probiotika rovněž posilují naši imunitu a jsou pokladnicí sodíku.+ 6 fotek+ 7 fotek

Okurky nakládačky by klidně mohly být synonymem pro Českou republiku, podobně jako pivo nebo kutilství. A pokud jich máte opravdu hodně, můžete z nich mít parádní byznys. Po zveřejnění výsledků americké univerzity William & Mary lze předpokládat, že půjdou na dračku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. září 2016

Věřte, nebo ne, ale s konzumací nakládaček můžete dát depresím sbohem. Alespoň to naznačuje studie výzkumné univerzity William & Mary ve Virginii.

Přírodní antidepresiva

Z jejích závěrů plyne, že přirozeně fermentované potraviny, jako například nakládané okurky s koprem, mohou rozpumpovat hladinu serotoninu. To je hormon, který zodpovídá za naše nálady. Osobám užívajícím antidepresiva se tak pootvírají dveře k léčbě depresí přírodní metodou.

Bathroomreader.com

Jak přesně nakládačky na naše rozpoložení působí, nejde jednou větou vysvětlit. Může za to dokonale složité lidské tělo, v němž všechno souvisí se vším.

Zjednodušeně: fermentované potraviny obsahují vysoký podíl zdravých bakterií zvaných probiotika. Ano, to jsou ty bakterie, které znáte z reklam na mléčné produkty – laktobacily, bifidobakterie a tak dále. Tyto živé organismy podle závěrů mnoha studií příznivě ovlivňují úzkostné poruchy.

Například studie vypracovaná na irské University College Cork uvádí změnu chování a zvýšenou imunitu u krys, které byly odloučeny od své matky a vstřebaly probiotika. Jiný výzkum z Marylandské univerzity v USA zase prokázal nižší společenské úzkosti u studentů, kteří konzumovali fermentované potraviny.

Rodalesorganiclife.com

Teď už víme, že kyselé okurky obsahují zdravé bakterie dobré na poruchy nálad. Nepůsobí však na duševní rozpoložení přímo, ale přes střeva.

Pokladnice sodíku i nádorová past

Střevo obsahuje podobné množství neuropřenašečů jako mozek. Proto se mu někdy přezdívá „druhý mozek“. Pokud má člověk potíže se střevy, putuje odsud signál do mozku a spustí záchvatové střídání nálad. To vysvětluje, proč lidé s trávicími problémy častěji trpí depresemi a úzkostmi.

Nakládačky plné probiotik tak nejen upraví zažívání, ale vyšlou signál, že je vše v nejlepším pořádku. Deprese tak svůj útok odloží. Probiotika rovněž posilují naši imunitu a jsou pokladnicí sodíku.

Platingsandpairings.com

Pokud nemůžete nakládané okurky cítit, existují alternativy s uspokojivým množstvím zdravých bakterií – jogurt, zelí, tmavá čokoláda, polévka miso, tempeh či korejské národní jídlo kimchi.

Jak už to tak ale bývá, každá studie má svou „antistudii“. Expertům z Virginie se postavili turečtí, kteří se pochlubili studií vyvracející blahodárný vliv okurek. Konzumenti nakládaček prý častěji trpěli rakovinou žaludku.

Řešení? Obraťme se na starou dobrou radu: všeho s mírou.

Zdroj: Lifehack

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová radí, jak na rychlý denní make-up do školy či do práce

Další články