Kakaové koláče někdy stojí trochu stranou těch ostatních. Což je velká škoda. Ten, který pekla Helena Růžičková, je krom obligátního kakaa plný hrušek a dalších ingrediencí, které nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale možná vám v těchto nelehkých časech připomenou vaši dovolenou v Bulharsku.
Bulharské dezerty jsou poměrně sladké, což je způsobeno vlivem turecké kuchyně. Mezi nejznámější patří baklava, tučný a sladký zákusek z filo těsta s oříšky.
Bulharské dezerty
To ale není zdaleka všechno, co může bulharská kuchyně nabídnout. Možná jsme už slyšeli i o směsi cukru a škrobu připomínající želé, které se říká lokum. Ze slunečnicových semínek, medu, másla, sušeného ovoce, oříšků nebo mandlí se zase připravuje chalva. Oblíbené jsou v bulharské kuchyni také různé palačinky se zmrzlinou, čokoládou nebo ovocem, ale třeba i čokoládový dort garaš. U nás známe i bulharské řezy nebo banicu s tvarohem.
Na bulharském hruškovém koláči si s oblibou pochutnávala i známá herečka Helena Růžičková. O této první dámě českých komedií se vědělo, že hodně a ráda vařila, a dokonce vydala i kuchařku. Její recepty byly mimořádně populární mezi širokou veřejností. Lásku k vaření nejspíš okoukala od své maminky. Ta pocházela z bývalé Jugoslávie (ze Sarajeva) a často doma připravovala balkánská jídla. Herečka sama ráda kombinovala českou a balkánskou kuchyni. V této oblasti byla mistryní. I proto je její bulharský hruškový koláč tak výjimečný.
Bulharský hruškový koláč podle Heleny Růžičkové
Budeme potřebovat: 3 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, ½ hrnku oleje, 1 lžíci kakaa, ½ lžičky mleté skořice, 100 ml teplé vody, 2 hrnky hrušek, ½ hrnku hrozinek, 2 lžíce rumu, ½ hrnku nasekaných ořechů.
Příprava: Hrozinky dáme namočit do rumu a připravíme si tuhý sníh z bílků. Poté utřeme žloutky a cukr, zakápneme olejem a pokračujeme ve tření. Prosejeme kakao, nasypeme skořici a zašleháváme vodu. Hrušky oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Vmícháme je do těsta, přidáme hrozinky a posekané ořechy. Prosejeme mouku a prášek do pečiva. Na úplný závěr vmícháme tuhý sníh z bílků. Plech vyložíme pečicím papírem.
Pečení: Těsto vylijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě (180 °C) dozlatova.