Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Bulharský hruškový koláč podle Heleny Růžičkové: Mistrovský dezert plný chutných ingrediencí

Bulharský hruškový koláč podle Heleny Růžičkové: Mistrovský dezert plný chutných ingrediencí
Zdroj: Profimedia.cz/Pixabay.com/koláž Lifee.cz
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Kakaové koláče někdy stojí trochu stranou těch ostatních. Což je velká škoda. Ten, který pekla Helena Růžičková, je krom obligátního kakaa plný hrušek a dalších ingrediencí, které nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale možná vám v těchto nelehkých časech připomenou vaši dovolenou v Bulharsku.

Lucie Cermanová 3. března 2021

Bulharské dezerty jsou poměrně sladké, což je způsobeno vlivem turecké kuchyně. Mezi nejznámější patří baklava, tučný a sladký zákusek z filo těsta s oříšky.

Horoskop nedělních dezertů: Kdo by si dal jablečný závin a koho potěší koláče?
Mohlo by Vás zajímat:

Horoskop nedělních dezertů: Kdo by si dal jablečný závin a koho potěší koláče?

Bulharské dezerty

To ale není zdaleka všechno, co může bulharská kuchyně nabídnout. Možná jsme už slyšeli i o směsi cukru a škrobu připomínající želé, které se říká lokum. Ze slunečnicových semínek, medu, másla, sušeného ovoce, oříšků nebo mandlí se zase připravuje chalva. Oblíbené jsou v bulharské kuchyni také různé palačinky se zmrzlinou, čokoládou nebo ovocem, ale třeba i čokoládový dort garaš. U nás známe i bulharské řezy nebo banicu s tvarohem.

Na bulharském hruškovém koláči si s oblibou pochutnávala i známá herečka Helena Růžičková. O této první dámě českých komedií se vědělo, že hodně a ráda vařila, a dokonce vydala i kuchařku. Její recepty byly mimořádně populární mezi širokou veřejností. Lásku k vaření nejspíš okoukala od své maminky. Ta pocházela z bývalé Jugoslávie (ze Sarajeva) a často doma připravovala balkánská jídla. Herečka sama ráda kombinovala českou a balkánskou kuchyni. V této oblasti byla mistryní. I proto je její bulharský hruškový koláč tak výjimečný.

Nejlepší hruškové dezerty: Vyzkoušejte oblíbené muffiny naruby
Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší hruškové dezerty: Vyzkoušejte oblíbené muffiny naruby

Bulharský hruškový koláč podle Heleny Růžičkové

Budeme potřebovat: 3 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, ½ hrnku oleje, 1 lžíci kakaa, ½ lžičky mleté skořice, 100 ml teplé vody, 2 hrnky hrušek, ½ hrnku hrozinek, 2 lžíce rumu, ½ hrnku nasekaných ořechů.

Příprava: Hrozinky dáme namočit do rumu a připravíme si tuhý sníh z bílků. Poté utřeme žloutky a cukr, zakápneme olejem a pokračujeme ve tření. Prosejeme kakao, nasypeme skořici a zašleháváme vodu. Hrušky oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Vmícháme je do těsta, přidáme hrozinky a posekané ořechy. Prosejeme mouku a prášek do pečiva. Na úplný závěr vmícháme tuhý sníh z bílků. Plech vyložíme pečicím papírem.

Pečení: Těsto vylijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě (180 °C) dozlatova.

Dezerty z jablek: Vyzkoušejte recept na báječný jablečný crumble
Mohlo by Vás zajímat:

Dezerty z jablek: Vyzkoušejte recept na báječný jablečný crumble

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články