Nejlepší hruškové dezerty: Vyzkoušejte oblíbené muffiny naruby

Nejlepší hruškové dezerty: Vyzkoušejte oblíbené muffiny naruby
Zdroj: Albert ČR

Hrušky patří mezi oblíbené podzimní ovoce. Kromě toho, že jsou výborné čerstvé, uplatníte je ve slané i sladké kuchyni. Tentokrát pro vás máme tip na hruškové muffiny, kterým hrušky dodaly krásně lahodnou chuť.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 10. 2020 11:30

Pokud nemáte hrušky z vlastních zdrojů, ale někdo vás jimi podaruje, rozhodně je neodmítejte. Tohle ovoce je totiž nejenom chutné, ale také velmi zdravé.

Co umí hruška

Hrušky by měly jíst především ženy, protože jsou dobrou prevencí proti osteoporóze. Kromě toho snižují riziko onemocnění srdce. Jelikož mají nízký glykemický index, jsou vhodné i pro diabetiky. Vzhledem k obsahu antioxidantů zlepšují imunitní systém. Vyzrálé hrušky jsou lehce stravitelné a chrání střeva před různými negativními procesy. Také se říká, že spolu s ořechy pozitivně ovlivňují mozkovou činnost.

Co s hruškami

Jsou výborné na zavařování kompotů. Můžete z nich připravit hrušková povidla, džem, pyré. Když hrušky usušíte, dají se mlsat třeba u televize místo nezdravých brambůrek. Vyzkoušejte je ve slané kuchyni. Hrušky si totiž náramně rozumí například s vyzrálými sýry, sluší jim to ve společnosti masa a obstály i jako součást náplně ve slaných koláčích.

Recept na Obrácené hruškové muffiny

Budete potřebovat:

3 pevné hrušky, oloupané, 1 lžičku rozpuštěného másla na vymazání, 60 ml javorového sirupu + trochu k podávání, 180 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mleté skořice, 60 g krupicového cukru, 1 prošlehané vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 60 ml mléka, 60 ml rostlinného oleje

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Z každé hrušky – v její nejširší části – nakrájejte 2 kolečka silná 1 cm a dejte je na dno máslem vymazaných formiček na muffiny. Pokapejte javorovým sirupem a dejte na 10 minut do trouby, aby kolečka změkla. Zbytek hrušek bez jádřinců nastrouhejte do velké mísy, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, koření, cukr a smíchejte. Pak přidejte vejce, extrakt, mléko a olej a zlehka promíchejte. Těsto rozdělte do formiček. Pečte 15 minut, špejlí ozkoušejte, zda je těsto upečené – nesmí na ní ulpívat drobečky. Vyklopte z formiček a nechte chvíli vychladnout. Přelijte javorovým sirupem a podávejte.

zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články