Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Jak zajistit, aby se palačinky netrhaly a byly tenoučké? Zkuste šest jednoduchých fíglu

Jak zajistit, aby se palačinky netrhaly a byly tenoučké? Zkuste šest jednoduchých fíglu
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Palačinky patří k nejoblíbenějším dezertům napříč generacemi. Aby se vám skutečně vydařily, je třeba znát několik zásad, podle kterých je připravit. Zde vám nabízíme šestici nejpodstatnějších.

Lucie Cermanová 27. února 2021

Palačinky si nejspíš nedáváte denně, ale čas od času stojí za to si je dopřát. Když už se vám podaří tenounká placka, zaslouží si dozdobit dalšími výbornými doplňky, jako je ovocný rozvar nebo domácí marmeláda.

Horoskop nedělních dezertů: Kdo by si dal jablečný závin a koho potěší koláče?
Mohlo by Vás zajímat:

Horoskop nedělních dezertů: Kdo by si dal jablečný závin a koho potěší koláče?

Jakou pánev vybrat na palačinky

Správné palačinky by měly být tenoučké, zlatavé a na okrajích tvořit křupavou krajku. Toho dosáhnete díky vhodné pánvi. Zkušené kuchařky doporučují buď nerezovou nebo litinovou.

Správné pečení palačinek

Důležité je, aby pánev, než na ni nalijete těsto, byla dobře vyhřátá a zároveň rovnoměrně pokrytá tukem. U první palačinky se vyplatí dát trochu více tuku než u těch následujících. Jestliže se palačinky příliš trhají a špatně se obracejí, je potřeba těsto zahustit moukou. Velmi husté těsto zase potřebuje dodat lžíci mléka a dobře rozmíchat.

Nejlepší hruškové dezerty: Vyzkoušejte oblíbené muffiny naruby
Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší hruškové dezerty: Vyzkoušejte oblíbené muffiny naruby

Mouka na palačinky

Na palačinky se používá hladká mouka. Někdo namítne, že se dají vykouzlit i z polohrubé, ale ty rozhodně nebudou tak tenoučké.

Tajný tip spočívá v odležení

Už jste si všimli, že podle některých receptů se nechává těsto na palačinky odpočinout v chladu? Doporučovaná je alespoň půlhodinka, ale můžete ho v lednici nechat klidně přes noc. Těsto v chladu pěkně nabobtná a na výsledku to bude znát.

Cukr není nutnost

Do těsta na palačinky není záhodno přidávat cukr. Pokud byste ho tam dali, palačinky se budou hůře péct (hrozí připálení a budou se přichytávat) a budou přeslazené.

Dezerty z jablek: Vyzkoušejte recept na báječný jablečný crumble
Mohlo by Vás zajímat:

Dezerty z jablek: Vyzkoušejte recept na báječný jablečný crumble

Tuk vhodný pod palačinky

Jako tuk pod palačinkové těsto se výborně hodí sádlo. Můžete ale sáhnout i po slunečnicovém oleji.

Recept na palačinky

Na 8-10 palačinek budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 350 ml mléka, 2 vejce, špetku soli.

Jak už jsme zmínili, navrch můžete palačinky polít ovocným rozvarem nebo marmeládou. Další volbou je ořechové máslo či čokoláda.

Palačinky se nemusejí dělat pouze nasladko. Existují i slané varianty. Ale to už je jiný příběh.

Nejlepší kremrole: Vyzkoušejte snadný recept na český dezert s francouzskými kořeny
Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší kremrole: Vyzkoušejte snadný recept na český dezert s francouzskými kořeny

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články