Jak zajistit, aby se palačinky netrhaly a byly tenoučké? Zkuste šest jednoduchých fíglu

Jak zajistit, aby se palačinky netrhaly a byly tenoučké? Zkuste šest jednoduchých fíglu
Zdroj: Pixabay.com

Palačinky patří k nejoblíbenějším dezertům napříč generacemi. Aby se vám skutečně vydařily, je třeba znát několik zásad, podle kterých je připravit. Zde vám nabízíme šestici nejpodstatnějších.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 02. 2021 10:00

Palačinky si nejspíš nedáváte denně, ale čas od času stojí za to si je dopřát. Když už se vám podaří tenounká placka, zaslouží si dozdobit dalšími výbornými doplňky, jako je ovocný rozvar nebo domácí marmeláda.

Jakou pánev vybrat na palačinky

Správné palačinky by měly být tenoučké, zlatavé a na okrajích tvořit křupavou krajku. Toho dosáhnete díky vhodné pánvi. Zkušené kuchařky doporučují buď nerezovou nebo litinovou.

Správné pečení palačinek

Důležité je, aby pánev, než na ni nalijete těsto, byla dobře vyhřátá a zároveň rovnoměrně pokrytá tukem. U první palačinky se vyplatí dát trochu více tuku než u těch následujících. Jestliže se palačinky příliš trhají a špatně se obracejí, je potřeba těsto zahustit moukou. Velmi husté těsto zase potřebuje dodat lžíci mléka a dobře rozmíchat.

Mouka na palačinky

Na palačinky se používá hladká mouka. Někdo namítne, že se dají vykouzlit i z polohrubé, ale ty rozhodně nebudou tak tenoučké.

Tajný tip spočívá v odležení

Už jste si všimli, že podle některých receptů se nechává těsto na palačinky odpočinout v chladu? Doporučovaná je alespoň půlhodinka, ale můžete ho v lednici nechat klidně přes noc. Těsto v chladu pěkně nabobtná a na výsledku to bude znát.

Cukr není nutnost

Do těsta na palačinky není záhodno přidávat cukr. Pokud byste ho tam dali, palačinky se budou hůře péct (hrozí připálení a budou se přichytávat) a budou přeslazené.

Tuk vhodný pod palačinky

Jako tuk pod palačinkové těsto se výborně hodí sádlo. Můžete ale sáhnout i po slunečnicovém oleji.

Recept na palačinky

Na 8-10 palačinek budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 350 ml mléka, 2 vejce, špetku soli.

Jak už jsme zmínili, navrch můžete palačinky polít ovocným rozvarem nebo marmeládou. Další volbou je ořechové máslo či čokoláda.

Palačinky se nemusejí dělat pouze nasladko. Existují i slané varianty. Ale to už je jiný příběh.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články