Jak se starat o utěrky, abyste nemuseli kupovat pořád nové? Tyhle tipy vám v tom pomohou

Jak se starat o utěrky, abyste nemuseli kupovat pořád nové? Tyhle tipy vám v tom pomohou
Zdroj: Pixabay.com

Když si pořídíte kvalitní utěrky na nádobí, je dobré o ně pečovat, aby dlouho sloužily. Skvěle vypadající textilie je navíc na pohled příjemnější než zašedlé cosi visící na háčku. Máme pro vás několik rad, jak je udržet v bezvadném stavu co nejdéle.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 03. 2021 10:00

Kvalitní utěrky jsou pevné a savé a jen tak se neroztrhnou. Proto si zaslouží patřičnou pozornost. Dodržování několika základních pravidel utěrkám prodlouží životnost.

Utěrky používejte jen na nádobí

Utěrky byly vyrobeny pro utírání umytého nádobí. Protože je ale máte stále po ruce, občas s nimi utřete i něco rozlitého na lince nebo na podlaze. Špína v kuchyni, ať už pochází z přípravy jídel, nebo ze samotného vaření, nepatří na textilní utěrku. Lepší je hadřík, případně utěrka papírová.

Špinavé skvrny hned namáčejte

Může se stát, že se na utěrce skvrny přece jen objeví. Aby na ní nezůstaly věčně, je vhodné se o ně zavčasu postarat, a to namočením a vhodným zásahem.

Pravidelně se o utěrku starejte

Vždy záleží na tom, jak často je utěrka v provozu a kolik špíny se na ní objeví. Ideální je mít v kuchyni kromě utěrky na nádobí i utěrku na ruce, hadřík, případně papírové utěrky. Utěrku dejte vyprat vždy, když nevypadá bezvadně. Třeba i každý den. Snáze se pak zbaví špíny.

Zatočte se skvrnami

Na skvrny můžete využít různé domácí prostředky jako sodu, ocet, citron. Další variantou, která vyřeší skvrny nejrůznějšího charakteru, je žlučové mýdlo.

Je třeba utěrky vyvářet?

Vyváření patří mezi klasické postupy, na které byly zvyklé naše babičky. Vyvářet utěrky je možné, pouze když to dovolují prací symboly. Většinou se to týká bílých utěrek.

Vložte je do pětilitrového hrnce s vroucí vodou, přidejte sodu na praní, prací prášek a lžíci slunečnicového oleje a vařte přibližně hodinu, občas zamíchejte. Poté hrnec odstavte a utěrky nechte v lázni, dokud voda nezačne chladnout. Pak je normálně vyperte.

Jak prát utěrky

Utěrky se perou vždy podle štítků, bílé většinou nabízejí možnost vyšších teplot. Použijte vhodný prací prostředek. Utěrky je možné i vysterilizovat přidáním dezinfekčního pracího prostředku.

Utěrky a aviváž

Než použijete aviváž, měli byste si ujasnit, jestli chcete, aby byla utěrka savá, nebo hebká. Pokud vám jde o odstranění pachů, můžete k praní přidat ocet.

Utěrky je třeba žehlit

Utěrky by se měly kromě správného vyprání také žehlit. I tady je třeba sledovat symboly. Žehlením se utěrky stávají ještě sterilnějšími než po samotném vyprání.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články