Mýdlo versus desinfekce? 5 otázek pro odborníka, které vás ohledně hygieny rukou zajímají

Mýdlo versus desinfekce? 5 otázek pro odborníka, které vás ohledně hygieny rukou zajímají
Zdroj: HARTMANN – RICO

To, že mýt si ruce je důležité, nám bylo vštěpováno už od dětství, proto si většina z nás před jídlem a po použití toalety myje ruce automaticky. V posledním roce se však s příchodem koronaviru přišlo na to, že hygiena rukou je u většiny z nás nedostatečná, proto je nutné si připomenout některá pravidla.

Speciální projekt
Speciální projekt 21. 01. 2021 09:00

Sezóna chřipek, viróz a nachlazení je v plném proudu. Navíc k těmto klasickým zimním nemocem přibyl strašák jménem koronavirus. Od začátku je nám vtloukáno do hlavy, že kromě roušek a rozestupů je důležitá také hygiena rukou. Zajímá vás, zda je lepší obyčejné mýdlo nebo desinfekce? Na pět nejčastějších otázek ohledně hygienických návyků jsme se zeptali odborníka ze společnosti Hartmann-Rico Petra Havlíčka.

Stačí na běžnou hygienu rukou obyčejné mýdlo?

K osobní hygieně rukou je naprosto dostačující mytí vodou a mýdlem. Aby se odstranila většina choroboplodných zárodků, musí být mytí pečlivé, a tedy dostatečně dlouhé. Jsou však situace, kdy se potřebujeme umýt, ale voda s mýdlem nejsou dostupné. V takovém případě je vhodný alkoholový dezinfekční přípravek, protože výborně odstraní z rukou bakterie a viry, a to bez nutnosti vody, mýdla a ručníku. Existují ještě dvě situace, kdy je pro laiky dezinfekce rukou výhodnější. Pokud se doma staráme o člověka se sníženou imunitou, např. po operaci nebo chemoterapii, dezinfekcí rukou ho můžeme ochránit před infekcí. Poslední situací s tzv. cílenou dezinfekcí je člen rodiny nakažený přenosnou infekcí. Dezinfekce rukou sníží riziko dalšího přenosu nákazy.

Je nutné si kvůli koronaviru více dezinfikovat ruce?

Ne, pokud provádíme hygienu rukou tak, jak se má. Že se od konce loňského února několikanásobně zvýšil prodej dezinfekčních přípravků na ruce, svědčí podle mě o tom, že do té doby se hygiena rukou značně zanedbávala. Až tato mimořádná situace, podpořená mediální masáží, přiměla lidi uvědomit si, že si mají ruce mýt nebo dezinfikovat.

Jsou všechny desinfekce stejně účinné?

Pro použití přípravků v potravinářství, zemědělství a domácnostech existují evropské normy (EN), které předepisují, jaké podmínky musí přípravek splnit a za jak dlouho, aby bylo možné ho prohlásit za baktericidní, protikvasinkový nebo virucidní. Např. pro dosažení baktericidní účinnosti je nutné splnit podmínky normy EN 1276. Na trhu však převažují čisticí gely na ruce, které jsou kosmetickými přípravky (nikoliv biocidy) a které podle platných předpisů nesmějí deklarovat žádný dezinfekční účinek. I když je na nich napsáno, že jsou antibakteriální nebo antimikrobiální, není tato jejich vlastnost nijak doložena nebo prokázána.

HARTMANN – RICO

Je pravda, že dezinfekce neprospívá pokožce rukou?

Názor, že dezinfekce pokožce moc neprospívá, není pravdivý. Pokud se tedy bavíme o kvalitních alkoholových dezinfekčních přípravcích na ruce. Ty kromě účinné látky (alkoholu) obsahují zvláčňující a pěstící složky, které prospívají pokožce. Je tedy potřeba vybírat takové přípravky, které mají těchto složek dostatečné množství, a na druhou stranu neobsahují látky, které pokožce škodí, což je třeba peroxid vodíku. Pokud je možnost si při nákupu přípravek vyzkoušet, doporučuji to. Obvyklá dávka jsou 3 ml.

Jakou dezinfekci byste doporučil používat vy?

Tu nejlepší zkušenost mám s přípravky Sterillium, která v loňském roce oslavila 55 let. Jsou vyráběné v Německu a na tamním trhu získaly dokonce ocenění Značka století. Kromě zaručené účinnosti mají tyto přípravky v mnoha studiích prokázáný pozitivní vliv na stav pokožky rukou. Týká se to i přípravku Sterillium Gel pure, který je k dostání v lékárnách a na www.lekarnahartmann.cz. Je k dispozici studie, která potvrzuje zvýšení hydratace pokožky při jeho častém a dlouhodobém používání. Doporučit však mohu všechny přípravky, které jsou skutečně účinné a dokládají povinné normy. Každému může vyhovovat jiný přípravek, ale důležité je, aby spotřebitel ochránil své zdraví.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články