Vladimír (37): Vadí mi, jak se manželka staví ke kojení. Není místo, kde by nevytáhla prso z halenky

Vladimír (37): Vadí mi, jak se manželka staví ke kojení. Není místo, kde by nevytáhla prso z halenky
Zdroj: Unsplash

Vladimírovi vadí počínání jeho ženy Moniky. Kojí totiž na místech, která se mu nezamlouvají. Vláďa si myslí, že kojící žena by měla své dítě krmit někde v ústraní. Monika to ale vidí jinak, a tak se doma kvůli tomu stále dohadují.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 08. 2022 07:00

Jako chlap jsem kojení nikdy moc nevnímal. To se změnilo ve chvíli, kdy se nám narodila malá Amálka. Manželka Monika (33) kojí, kde se jí zamane. Přistihl jsem se, že mi to vadí.

Žena krásně kojila už v porodnici

Když kojila moje sestra, pokaždé jsem odvracel zrak. Ten pohled mi byl zkrátka nepříjemný. To byl takový můj první kontakt s kojící ženou. Sestra Lenka se s kojením moc nemazlila. Kojila, kde to šlo. A nikdy jí na tom nepřišlo nic divného.

Zajímalo mě, jak se na to dívá moje Monika. „Až budeme mít dítě, budeš kojit někde v ústraní?" zajímalo mě. Monika se k tomu tehdy nevyjádřila. Smetla to ze stolu se slovy, že až budeme mít dítě, budeme moudřejší. Když po dvou letech porodila dceru Amálku, jako kdyby se ze mě stal nový člověk. Otevřela se ve mně studnice lásky. Bylo mi jedno, jestli budeme mít kluka, nebo holku. Já byl šťastný, že jsme s Mončou zplodili nový život.

Manželka neměla s kojením žádný problém. Mléko se jí spustilo ještě v porodnici. Holky šly domů dokonce o dva dny dřív, než lékaři původně plánovali. Doma už bylo všechno nachystané a nás čekal nový začátek. Monika chtěla respektovat šestinedělí, takže byla na kontakty s okolím opatrná. Byla u nás jen moje matka a tchyně.

Vadí mi, že žena kojí na veřejnosti

Když se Monika otrkala, vyrazili jsme na první větší procházku. Už po hodině ale začala dcera plakat hlady. „Musím ji nakojit," oznámila mi Monika. „Tady? Jsou tu lidi. Nepočká to domů?" zhrozil jsem se. Ale to už si sedala na nejbližší lavičku a přikládala si dceru. „Co blbneš? Vždyť ti kouká celé prso! Tak se aspoň nějak zahal," nabádal jsem ji.

Hodila si přes sebe plenku, ale zakryla jen kousek toho, co z halenky koukalo. „To mi nedělej. Příště to musíme lépe načasovat," rozčiloval jsem se. „O co ti jde? Dítě má hlad, tak dostalo najíst. Kde je problém?" udeřila na mě žena. „Vadí mi, že kojíš venku," kápl jsem božskou. „Tak to máš blbý. Já kvůli kojení nebudu sedět celý den doma," odbyla mě.

A pak se rozjel vlak. Kojilo se všude! V parku, v restauraci, ve vlaku, dokonce i v narvaném metru. Vždycky jsem se snažil holky nějak schovat, nebo přikrýt. To přineslo akorát další a další hádky se ženou. Ta na kojení na veřejnosti nevidí nic špatného. „Doba je vyspělá. Myslím, že kvůli tomu zbytečně vyvádíš," hájila se.

Žena kojí, kde se jí zamane

Já si ale nemohu pomoci. Myslím si, že prsa své ženy mám vidět jenom já. Ne polovina Prahy. Monika ale pomyslnou hranici posouvá dál a dál. Nedávno jsme měli rodinnou sešlost u nás doma. Když přišel čas kojení, doufal jsem, že půjde s dcerou vedle do pokoje. Monika však vytáhla prso před narozeninovým dortem...

Můj brácha slintal a mě jímal vztek. Nikdo z dvanácti lidí neřekl ani popel. Nikomu to vážně nevadilo. Ještě si to fotili a mluvili o tom, jak půjde fotka do rodinného alba. Já vzteky kousal stůl a oni jí ještě tleskali. Možná to přeháním, ale myslím si, že i takové kojení by mělo mít jistá pravidla. Když to jen trochu jde, měly by to ženy dělat v soukromí. Včetně té mé. Ta už totiž ztratila veškeré zábrany a kojí, kde se jí zamane.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články