Ester (26): Nemohla jsem kojit dceru a tchán to nedokázal rozdýchat. Jeho chování jsem se mu rozhodla oplatit

Ester (26): Nemohla jsem kojit dceru a tchán to nedokázal rozdýchat. Jeho chování jsem se mu rozhodla oplatit
Zdroj: Freepik

Ester kvůli zdravotním problémům nikdy nekojila svou dceru. Sama se s tím těžce vyrovnávala, protože to byl její sen. Tchán však vzal celou situaci velmi osobně a osočil Ester, že selhala jako žena a matka. O pár týdnů později se jí naskytla příležitost, jak dát tchánovi co proto.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 23. 03. 2022 13:00

Když jsem čekala Malvínku, po kojení jsem opravdu toužila. Měla jsem totiž zdravotní problém a lékaři mi dlouho tvrdili, že kojit nebudu vůbec. Rozhodla jsem se, že se nenechám rozhodit negativními myšlenkami a dám do toho úplně všechno. Jak to však bývá, osud chtěl jinak. Nebo snad tělu se nechtělo. Nevím. Lékaři měli pravdu, zkrátka to nešlo.

Přítel mé stížnosti bagatelizoval

Nesla jsem to opravdu těžce. Hodná sestřička v porodnici mě ubezpečila, že psychická rozladěnost z nastalé situace je normální a ještě se může mnohé změnit. „Maminko, uvidíte. Až budete doma v klidu, mlíčko se vytvoří," mluvila na mě jako na tříleté dítě. Žádné mlíčko se nevytvořilo a po desítkách proplakaných a hladových nocí jsem připustila, že Malva zkrátka zůstane na umělém mléku. Někdy mám pocit, že jsem jako matka selhala," řekla jsem jednou své kamarádce Aničce. A ty si myslíš, že jsi první? Hoď to za hlavu a buď vděčná za zdravé dítě," uklidňovala mě.

Tchán to však viděl jinak. Když po několika týdnech pochopil, že jeho vnučka bude opravdu pouze na umělém mléku, neskutečně se rozčílil. Jsi ženská, tak se snaž! To je tvoje povinnost. Dřív žádný takový výmysly nebyly, aby někdo tvrdil, že to nejde," nepřidával mé psychice.

Mockrát jsem se snažila Radimovi vysvětlit, že takhle teda ne. „Nezlob se na mě, ale já určitě nebudu vysvětlovat tvému tátovi, proč nekojím," rozčilovala jsem se. Esti, nech ho být. Ono ho to přejde," bagatelizoval mé stížnosti.

Tchán má mladou milenku

Tchánovy narážky na to, že jsem jako žena a matka selhala, však neustávaly. Bylo mi to velmi nepříjemné, tím spíš, že Radim ke svému otci opravdu vzhlížel a přerušit s ním kontakt by nebylo snadné. Radim byl totiž členem dozorčí rady tchánovy firmy, ve které se potkávali denně. Navzdory jeho nepříjemnému chování ke mně a poznámkám na adresu stravy malé Malvy, ho Radim pravidelně a často začleňoval do našeho života. Ať už to bylo grilování, či skromné páteční posezení na zahradě, tchán byl vždy připraven se zastavit a pronést něco, co mě zabolí. Radim se mě nikdy nezastal.

Tchyně v tomto byla celý Radim, nebo snad on byl po ní. Nekomentovali nic z toho, co se na mou osobu snášelo. Až jednou, když jsem jela nakoupit něco na oběd, se tchán zjevil v malé kavárně kousek od krámku se zdravou výživou, kam jsem ráda chodila. Všimla jsem si, že se k němu vcelku má mladá blondýnka, která seděla naproti. A on jí galantním způsobem odstrkuje ruku a nervózně se rozhlíží kolem.

Vycítila jsem příležitost a rozhodla se jednat

„Tvůj táta má milenku!" vykřikla jsem, sotva jsem doma rozrazila dveře. Zbláznila ses? Kde by na to vzal čas," odbyl mě Radim. Já to však viděla jako perfektní příležitost. Napsala jsem tchánovi zprávu, kde a v kolik hodin jsem ho viděla. Zároveň jsem mu nabízela, že pokud ustane se svými nevhodnými poznámkami na mé kojení, tuhle informaci nesdělím jeho ženě.

Nikdy mi nepřišla odpověď. Ale od té doby je záhadný klid a pokaždé, když tchán přijde, srdečně mě vítá. Nikdy se ani slovem nezmínil, že jsem něco takového napsala. Jen Radim nedávno prohlásil: „Viděla si, jak se táta změnil? To je asi tím, jak teď chodí cvičit." A uznale pokýval hlavou. Já jsem jen tiše souhlasila...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články