Mahulena (33): Manžel se chová jako dítě, neskutečně mi tím leze na nervy

Mahulena (33): Manžel se chová jako dítě, neskutečně mi tím leze na nervy
Zdroj: Freepik

Mahulena má nervy na pochodu, protože její manžel Jakub se začal chovat jako dítě. Divočí snad víc než oba malí synové a nikdy neví, kdy je toho dost. I když se Mahulena snaží mít pochopení, nejde jí to a na Jakuba má pořádný vztek.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 03. 2022 10:00

Už delší dobu mám na svého manžela Jakuba (35) vztek za to, že se nedokáže pořádně zhostit role otce. Máme spolu dva syny, které vychovávám jen já. Jakub je umí vždy jen rozdovádět, jako kdyby byl sám dítě. A pak neví, jak je zkrotit. Musím nastoupit já a být za tu zlou. Už mě to ale nebaví.

Manžel se často chová jako dítě

Když byli kluci malí, ještě se to dalo. Jenže teď, když bude Tomášovi osm a Péťovi šest let, začínám cítit, že už se to nedá. Jakub je ve své podstatě také ještě dítě. Kluky miluje a často si s nimi hraje, o tom žádná. Problém je v tom, že nezná tu mez, kdy už stačí. Nedávno jsem přišla z práce a doma byla hotová pěnová spoušť.

Přitom měl jen dohlédnout na to, aby se kluci pořádně umyli. Místo toho jim napustil plnou vanu vody s pěnou a tu pak po sobě házeli. Když jsem na ně nastoupila, Jakub se skoro běžel schovat a já musela kluky pacifikovat sama. Hulákali, házeli po sobě mokrou houbou a přišlo jim to jako děsná sranda.

Jakub byl první, kdo to ode mě schytal. Bohužel, neměla jsem pocit, že by přiznal, že to přehnal. Večer jsem se mu snažila domluvit. „Jsem ráda, že máš s klukama takový vztah. Jen musíš vědět, kdy je dost a včas to utnout," prosila jsem ho. Jakub kýval, jako že rozumí, ale něco mi říkalo, že mě ani neposlouchá. Takže netrvalo dlouho a znovu jsem řešila jeho další nevýchovný manévr.

Manžel neví, kde by měla být hranice

Chodím bohužel z práce jako druhá, takže dost často má večeři na starosti Jakub. Před měsícem jsem se zase vracela domů později než obvykle. Už když jsem vystupovala z výtahu na patře, cítila jsem problém. Sotva jsem otevřela dveře bytu, vyvalil se na mě kouř. „Co se tady děje?" pátrala jsem. „Tady hořelo?" divila jsem se zápachu.

„Táta šel dělat palačinky a zapomněl na ně, takže jo mami, trochu hořelo," smáli se kluci. „Ty vážně nejsi normální, viď?" udeřila jsem na něj. „Promiň, my jsme pařili na konzoli. To víš, zabíjeli jsme zombie a nějak nás to vzalo," omlouval se. V kuchyni to smrdělo ještě několik dní. A já měla tak akorát vztek. Proč se manžel pořád chová jako dítě?

Minulý víkend jsme jeli na menší výlet. Sotva jsme vystoupili z vlaku, Kuba začal kluky honit. Běželi přede mnou, řvali jak na lesy, až se lidé otáčeli. Zaběhli do pole, kde se hned všichni tři zamazali od bahna, do kterého zahučeli. To, že jsme pak v restauraci byli za ostudy, to už je asi vedlejší. Opět nechal kluky zbytečně divočit.

Snad manžel brzy dospěje

Mám pocit, jako kdyby se Jakub vrátil do dětských let a myslel si, že je také dítě. Do jisté míry se snažím mít pro jeho chování pochopení, ale čeho je moc, toho je příliš. Mě by bohatě stačilo, kdyby prostě věděl, kdy je dost. Jenže on se pokaždé nechá tak unést, až mám najednou pocit, že mám ty děti doma tři.

Těžko se s ním o tom dá bavit, protože se pak hned cítí ukřivděný. Doufám, že až kluci povyrostou, i Jakub dostane konečně rozum. V jeho věku už by to bylo záhodno, protože jinak jsou moje nervy v ohrožení.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články