Darek (45): Manželka se jednoho dne vrátila z práce jako vyměněná. Dlouho jsem netušil, co za tím stojí

Darek (45): Manželka se jednoho dne vrátila z práce jako vyměněná. Dlouho jsem netušil, co za tím stojí
Zdroj: Freepik

Darkova žena Jana byla vždycky kliďas. Na nic si roky nestěžovala. To se změnilo ve chvíli, kdy k ní do práce nastoupila nová kolegyně. Tloukla jí do hlavy, že mezi mužem a ženou musí panovat rovnoprávnost.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 09. 2021 10:00

Nestačím se divit tomu, jak se začala chovat moje manželka Jana (40). Když jsem se do ní zamiloval, líbila se mi její klidná povaha. Nepotřebovala vyčnívat z davu a na všechno měla svůj názor. Jednoduše řečeno byla to taková tichá a klidná voda.

Manželka byla vždycky klidná a neprůbojná

Nikdy se u nás doma nekřičelo, nebo nedej bože nadávalo. Vždycky jsme všechno řešili v klidu a s rozmyslem. Mohla za to právě Jana. Nikdy nejednala v afektu a ve stejném duchu vychovávala i naše děti. Ač byli kluci určitou dobu pěkní čertící, nikdy na ně nezvyšovala hlas. Pohlavky a nadávky v naší výchově neměly místo.

Okolí nás považovalo za ideální pár. Ještě donedávna jsem si to myslel také. S příchodem nové kolegyně Martiny se ale moje klidná manželka začala měnit. Celé to začalo velmi nenápadně. Poprvé, kdy jsem se pozastavil nad jejím chováním, bylo ve chvíli, kdy jsem nechal na stole hrníček od kávy.

Nechávám ho tam vždycky. Dřív nebo později ho stejně uklidím. Jana ale tentokrát zbystřila a pronesla: ,,Laskavě si ukliď ten hrnek, nejsem žádná tvoje služka." ,,Já ho uklidím, v klidu, drahá,“ odvětil jsem zvesela.

Zničehonic se začala chovat jinak

Poslušně jsem vzal hrníček a dal ho do myčky. To, že jsem u toho protočil panenky, už Jana neviděla. O pár dnů později si mě zavolala do koupelny. Stála s rukama v bok nad košem se špinavým prádlem. ,,Pojď, naučím tě prát. Nemusím být jediná, kdo to tady dělá,“ oznámila mi a začala vysvětlovat, jak se pouští pračka.

,,Od teď, když uvidíš, že je koš s prádlem plný, můžeš klidně vyprat,“ informovala mě. ,,O co tady jde?“ nedalo mi to se nezeptat. ,,O co? O to, že bychom se měli na domácích pracích podílet oba. Chodím do práce stejně jako ty, ale doma jsem dosud všechno dělala sama,“ řekla nadřazeně. ,,A sakra, to smrdí,“ pronesl jsem šeptem.

,,Smrdí? Jasně, že to smrdí. Martina mi vysvětlila, že mezi mužem a ženou má panovat rovnoprávnost. Takže od teď se budeš na všem podílet, abys měl představu, co my ženy všechno děláme,“ naznačila mi. ,,Martina? A to je zase kdo?“ zajímal jsem se. ,,To je můj anděl, který mi otevřel oči. Roky ze sebe dělám hlupačku a sloužím vám. Ještěže k nám nastoupila,“ pronesla.

Zjistil jsem, že jsem se doma choval jako host

Systém naší domácnosti nabral zcela jiný spád. Jana začal po práci jednou týdně chodit do vinárny. To byl dřív můj zvyk. Na mě už v týdnu nezbyl volný večer, protože někdo musel dělat s dětmi úkoly, udělat večeře a doma poklidit. Dostal jsem seznam úkolů a ty mi nedovolovaly nikam vyrazit. Už po čtrnácti dnech jsem se cítil zcela vyčerpaný.

Jana dále dělala polovinu domácích prací a ještě stíhala chodit do spolku emancipovaných žen, odkud nosila další a další moudra. Ty pak na mě doma za horka aplikovala a mně z toho šla hlava kolem. Tu Martinu mi byl čert dlužen. Na druhé straně mi došlo, že jsem se doma roky choval jako host. Janu jsem nechal dělat úplně všechno. Po půl roce jsem se vše naučil zvládat a už mi zase vychází jeden večer v týdnu volný. Nakonec nám to asi bylo k užitku. Víc si Jany vážím.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články