Radek (40): Manželka trpí mindrákem z dětství, který si kompenzuje na dcerách. Mám strach, jak to skončí

Radek (40): Manželka trpí mindrákem z dětství, který si kompenzuje na dcerách. Mám strach, jak to skončí
Zdroj: Freepik

Radkova manželka Vanda je velmi přísná na jejich dvě dcery. Nesmějí jíst žádné sladkosti a musejí pravidelně navštěvovat nespočet zájmových kroužků, o které ani nestojí. Co za tím vězí?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 07. 2021 08:00

Naše rodina prochází nelehkým obdobím. Manželka Vanda (35) si na našich dcerách léčí mindráky z dětství. Svým chováním mě děsí. Ať se snažím sebevíc, vůbec můj názor na věc nebere v potaz. Bojím se, že z toho dětem zůstane šrám na duši.

Manželce se v dětství nikdo nevěnoval

Moc dobře jsem věděl, jak se Vanda zlobí na své rodiče. Nikdy jim neodpustila, že ji k ničemu nevedli. Nemohla chodit na žádný kroužek, přitom si tak moc přála tančit. Její rodiče ji nechávali růst tak nějak samovolně. Nikdo jí nehlídal, co má jíst. Jakmile se u ní projevil nějaký potencionál, nikdo z rodičů ho dále nerozvíjel.

Když jí bylo třináct let, měla silnou nadváhu, v ničem nevynikala a vrstevníci se jí smáli. Myslím, že už tehdy si umanula, že až bude jednou matkou, takovou chybu neudělá. Jenže já mám pocit, že dělá podstatně větší. Máme spolu dvě dcery - osmiletou Sáru a desetiletou Nikolu. Holky jsou chytré, ale matka je trochu děsí.

Když se vrátím zpět v čase, měl jsem zasáhnout už dávno. Když byly Nikole tři roky a moje máma jí chtěla dát kousek čokolády, Vanda ji plácla přes ruku. ,,Moje děti nic takového jíst nebudou. Nechci, aby byly tlusté,“ pronesla. Pamatuji si, jak z toho máma byla hotová. Vanda bedlivě hlídala, co holky jedí. Nikdo jim nesměl dát sladkost.

Klade na naše děti vysoké nároky

Manželka po druhém porodu dřela jako smyslu zbavená. Každý den běhala nebo cvičila. Hlídala si vyvážený jídelníček. Na jedné straně mě těšilo, že chce jít holkám příkladem, ale někdy to vážně přeháněla. Byla na sebe zbytečně tvrdá. Postupem času to začala přenášet i na holky.

Nikče jsme v pěti letech pořídili kolo. I když dcera šlapat nechtěla, musela. Vanda ji nutila, aby s námi každý víkend ujela minimálně 15 km. Sára se naštěstí ještě mohla vézt v sedačce za mnou. Obě holky manželka časem přihlásila na hodiny tance. Nezajímalo ji, že to dcery dělat nechtějí. Jedna toužila hrát fotbal a druhá neměla vůbec jasno. Jenže musely dělat to, co jim Vanda přikázala.

Když jim bylo o dva roky více, kroužky přibývaly. Byly to hodiny flétny a klavíru. Pak samozřejmě pohybové aktivity. Judo, tanečky a balet. Holky byly strhané a myslím, že je to vůbec nebavilo. Jednou jsem to Vandě v dobré víře řekl: ,,Myslím si, že je toho na holky moc. Jsou ještě malé na to, aby měly tolik aktivit. To by zvládl sotva dospělý, natož dítě.“

Nevidí, jak velkou dělá chybu

Vanda ale měla jasno. ,,Jednou mi poděkují. Mají tolik kroužků, že jen stačí, aby se ukázalo, v čem jsou nejlepší, a tomu se věnovaly trvale. Měly by být vděčné za tolik možností, “ řekla přesvědčeně. Nedávno za mnou přišla Nikča a svěřila se. ,,Tati, já bych si tak strašně přála ochutnat čokoládu. Myslíš, že by to šlo nějak zařídit?“ poprosila a udělala na mě psí oči.

Vzal jsem holky na hřiště a každé koupil kopeček zmrzliny. Bohužel Vanda se zrovna vracela z nákupu a viděla nás. Byl z toho velký poprask. Prý jsem sabotér jejího stylu výchovy. Holky osočila, že si ničeho neváží. Od té chvíle je na ně ještě přísnější. Nemám ponětí, jak se takto velká neshoda v rodině řeší. Poradnou? Rozvodem? Už i na mě je toho moc.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články