Diana (39): Rodiče odjakživa protežovali sestru. Nemůžu se s tím srovnat ještě teď

Diana (39): Rodiče odjakživa protežovali sestru. Nemůžu se s tím srovnat ještě teď
Zdroj: Unsplash

Sourozenec by měl být člověk, na kterého je možné se kdykoliv spolehnout. Proto je důležité už od malička mezi nimi rozvíjet harmonický vztah. Chování nastavené v dětství totiž ovlivní i dospělost. Paní Diana se svojí sestrou od malička soutěžily o pozornost rodičů. Jejich vztah to ničí doteď.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 11. 07. 2021 09:00

Gábina (41) je o pouhé dva roky starší než já, ale už v dětství jsem pociťovala, že nás rozdělují spíš celá staletí. Neměly jsme nic společného. Já jsem milovala akci, ona raději byla poslušně zalezlá doma. Když došlo na přízeň rodičů, bylo jasné, kdo vyhrává.

Rodiče měli raději ji

Nemusíte dlouho přemýšlet, abyste se dovtípili, kdo byl lepší ve škole. Gábina měla pokaždé samé jedničky, tak to bylo až do maturity. Já jsem tak dobrou studentkou nebyla. Raději jsem trávila čas s kamarády, než sezením nad knihami. I přesto jsem nechodila domů se špatnými známkami. Prostě jsem byla jen o něco horší než Gábina. I tak jsem od rodičů neustále slýchávala: „Nemůžeš být aspoň trochu jako tvoje sestra? Podívej se, jak dobře se učí. Ty neděláš nic jiného, než že někde trajdáš s kamarády.“

Ještě doteď si přesně pamatuji, co říkali, stále mi to zní v uších, protože v tu chvíli mezi nás dvě zarazili velký klín. Nemohla jsem pochopit, co dělám tak špatně, že si Gábina zasluhuje větší pozornost rodičů.

Musela jsem se často dívat, jak Gábina dostává nějaké sladkosti, zatímco mě rodiče okřikli, že si nic nezasloužím. „Kdyby ses chovala aspoň trochu jak Gábina, to bychom ti samozřejmě dali,“ říkali mi často. Po nějaké době jsem se přestala o cokoliv snažit. Porovnávání mezi námi dvěma trvalo až dokonce střední školy. Pak jsem si to přestala brát tolik k srdci. A snažila jsem se rodinu ze svého života co nejvíc vypustit.

Jejich řeči mě provází až do dospělosti

Prostě jsem se smířila s tím, že budu vždycky ta druhá. A to silně ovlivnilo můj vztah s Gábinou. Jestli jsme si už v mládí neměly co říct, tak teď je to ještě horší. Není vůbec ojedinělé, když se spolu nevidíme třeba dva roky. Napíšeme si smsku k narozeninám, a tím náš veškerý kontakt hasne. Rodiče nemají zájem nás jakkoliv spojovat. Už jsem si zvykla, že mě na návštěvu nepozvou, jak je rok dlouhý, zatímco Gábina je u nich pečená vařená.

Je mi líto, že nemám dobrý vztah se sestrou a je mi jasné, koho za to můžu vinit. Nedávno jsem musela kvůli našim neutěšeným rodinným vztahům docházet k terapeutovi. Spustila to jedna šokující informace. Zjistila jsem totiž, že Gábina má dvouletou holčičku. Dozvěděla jsem se to vcelku náhodou. Nikdo se neobtěžoval mi něco takového sdělit. Prostě mě odsunuli na druhou kolej. Jsem pro ně nevydařená dcera, o kterou nemají zájem.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články