Helena (24): Přítel dává přednost své matce přede mnou. Nevím, jak dlouho to ještě vydržím

Helena (24): Přítel dává přednost své matce přede mnou. Nevím, jak dlouho to ještě vydržím
Zdroj: Freepik

Helena se nestačí divit tomu, jak se její přítel stal po otcově smrti závislý na své matce. Neudělá bez jejího souhlasu jediné rozhodnutí. Navíc ji zve na všechny akce, které s Helenou podnikají. Té už došla trpělivost a dala příteli nůž na krk. Jak to dopadlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 04. 2021 07:30

Dokud za mnou Marek (25) jezdil jen na víkendy, náš vztah v pohodě fungoval. Pak přišel sled událostí, které se na našem vztahu nemile podepsaly.

Svoji matku vozil všude s námi

Za pár měsíců to bude šest let, co jsme spolu. Já bydlím u rodičů, kde mám pro sebe celé horní patro. Marek ještě donedávna bydlel s rodiči a sestrou Janou. Když se sestra odstěhovala do Rakouska, zůstali v bytě jen oni tři. Pak přišla další rána, a to v podobě smrti jejich otce. Budoucí tchyně Božena byla chodící hromádka neštěstí.

Marek se na ní stal závislý. Žádné rozhodnutí neudělal bez její souhlasu. Volal jí s každou prkotinou. To jsem byla ještě schopná chápat. Jenže začalo přituhovat. Kdykoliv jsem navrhla nějaký výlet, Marek hned, že musí zavolat matce, zda nechce jet s námi. Ta jako na potvoru vždycky souhlasila.

Kdyby to bylo jednou do měsíce, asi bych to zvládla. Jenže ona je s námi pořád. Sotva vyrazíme nakoupit, musíme se pro ni stavit, aby jela také. V obchodě Marek nakupuje podle ní. Bez ohledu na to, co bych chtěla já. Chápala jsem, že Božena nechce být po manželově smrti sama. Jenže mi to začínalo celé přerůstat přes hlavu. Neměli jsme zkrátka s Markem chvíli pro sebe.

Ač se odstěhoval, stejně byl pořád u ní

Navrhla jsem mu proto společné bydlení. „Co na to řekne matka?“ zeptal se okamžitě. „Ona je dospělá, zvládne to, neboj se,“ uzemnila jsem ho. Sliboval, že jí to co nejdříve řekne. Nakonec to trvalo měsíc. Kupodivu nedělala problémy. Dokonce mu pomohla zabalit věci. „To šlo docela hladce,“ podivila jsem se, když si u mě vybaloval věci. Byla to ale lest z její strany.

Božena každou chvíli volala. „Marečku, přijeď, neteče mi voda. Marečku, mně je smutno, přijedeš na kávu?“ Neustále ho tahala k sobě. U mě měl sice věci, ale čas trávil s matkou. Bylo jasné, že to náš vztah nemůže ustát. Navrhla jsem Markovi, aby trávil s matkou jeden celý víkend v měsíci, jinak abychom byli spolu.

Tvrdil, že to nebude problém. Jenže to problém byl, a to veliký! I když s ní strávil celý víkend, už v pondělí volala, aby přijel. Vymýšlela si různé důvody. To, že lhala, mi bylo jasné. Kdo nechtěl vidět pravdu, byl Marek. Neměla jsem v plánu mu dávat na výběr buď já, nebo máma. To se nesluší. Chtěla jsem jen, abychom ve vztahu byli dva, ne tři.

Přepsala na něj majetek, aby si ho udržela

Říká se, že s pravdou nejdál dojdeš. Řekla jsem tedy Markovi, jak jsem ve vztahu nešťastná. Žádala jsem ho, aby se naučil matce říkat ne. „Nemůžeš tam být přece pořád. Tak ať si najde nějaký koníček, zavolá kamarádce. Máš svůj vlastní život,“ naléhala jsem. Marek kýval na souhlas. Přece to musí vadit i jemu, říkala jsem si. Ujistil mě, že s matkou promluví a dá věci do pořádku.

Nechtěl to odkládat a že prý to udělá při další návštěvě. Doma mi zpětně popisoval, jak to probíhalo. „Než mě matka pustila ke slovu, řekla mi, že na mě přepsala veškerý svůj majetek. To je skvělý, ne?“ vysypal to ze sebe. „A řekl si jí, že už tam nebudeš tak často jezdit?“ zeptala jsem se. „Ne, na to nedošlo. Po tom, co mi řekla, bych ji ranil,“ uzavřel to. Teď, babo, raď, co dál.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články