Zemřel poslední člen brazilského kmene Juma: Indián Aruka žil zoufale sám, podlehl covidu-19

Zemřel poslední člen brazilského kmene Juma: Indián Aruka žil zoufale sám, podlehl covidu-19
Zdroj: Wikimedia Commons/acre.gov.br.,CC BY 2.5 BR

Poslední roky se pro Aruku nesly ve znamení samoty. Stal se posledním přeživším kmene Juma. A nejen to. Celý život musel sledovat, jak je jeho lid decimován kvůli nenasytnosti politiků. Pak mu cestu zkřížila i pandemie covidu-19...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 03. 2021 10:30

Aruka se covidem-19 nenakazil v obchodním centru nebo v práci mezi kolegy, jak upozornil New York Times. Podle brazilských aktivistů za to mohou dřevorubci, horníci a developeři, kteří systematicky ničí území, jež dříve patřilo domorodým obyvatelům. "Jsou určitá místa, kam cizí lidé nepatří. Pokud tam vniknou, mohou způsobit nedozírné škody," říká Sarah Shenker, která se angažuje v asociaci pro záchranu původních brazilských kmenů.

Slabá imunita

V Brazílii je počet obětí koronaviru odhadován na 282 000. Nejvíce ohroženi jsou domorodci žijící v pralese, kteří si nedokážou vytvořit stejnou imunitu jako lidé ve městech. Úmrtnost mezi jednotlivými kmeny je tak o 58 % vyšší než u zbytku brazilské populace. Vir zatím připravil o život 970 indiánů a nakazil přes půl milionů dalších.

"Jsme svědky konce domorodých národů," tvrdí právnička Raphaela Lopes. "A to doslova. Nemají žádné potomky, ze zemského povrchu jsou vymazána celá etnika." A to platí i pro Aruku, který se narodil ve třicátých letech. Zemřel ve věku 86 až 90 let, bez řádných záznamů to nelze přesně určit. Byl posledním příslušníkem kmene Juma.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Gabriel Uchida (@uchidagabriel)

Cítím se tak osamělý, říkal...

Ještě v 18. století čítal kmen Juma až 15 000 osob. Během druhé světové války, kdy jejich svět narušili horníci a dřevorubci, jich zůstalo jen 100. Kulatého roku 2000 se dožil jen Aruka. "Bylo nás mnoho, byli jsme tehdy šťastní. Teď jsem zůstal jenom já," uvedl v rozhovoru z roku 2016. "Cítím se osamělý..."

Jelikož v Arukově kmeni mohl dle tradice pokračovat v rodové linii pouze mužský potomek a on měl jen dvě dcery, Juma s jeho smrtí končí také.

Nemoc jako genocida

Právě přítomnost cizích lidí a prakticky nulová imunita domorodců vůči nemocem přineseným z civilizace může za hromadné vymírání původních obyvatel Brazílie. V současnosti je největším rizikem koronavirus. Vláda vedená prezidentem Jairem Bolsonarem to ale vidí jinak. "Pod domorodou půdou je bohatství," nechal se politik slyšet před svým zvolením. To byla voda na mlýn těžařů, kteří jsou ve svých praktikách čím dál agresivnější. Nezastaví se prakticky před ničím.

Aktivisté zastávají názor, že se takováto politika rovná genocidě. "Kromě toho, že jsou indiánům brána jejich území, je rovněž ničí nemoc, proti které mají nulovou šanci," dodala Shenker. "A navíc, když se těžaři v pralese setkají s lidmi, kteří na ně ze strachu zaútočí, protože se jednoduše nikdy nesetkali s jinými lidmi, volí místo slov zbraně..." 

Zdroje informací:

Allthatinteresting.com: Last Surviving Man Of Amazonian Tribe Dies From Covid –19 – Likely Spread By Invading Loggers

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články