Covidový jazyk: Jak se projevuje jeden z nejnovějších příznaků nemoci covid-19

Covidový jazyk: Jak se projevuje jeden z nejnovějších příznaků nemoci covid-19
Zdroj: Freepik.com

Mezi běžné příznaky covidu-19 patří kašel, horečka, bolesti hlavy a ztráta chuti nebo čichu. Britský epidemiolog ale upozornil na další. Říká mu covidový jazyk. Jak se pozná?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 26. 01. 2021 09:00

Britský epidemiolog z londýnské Kings College Tim Spector ve svém twitterovém příspěvku upozorňuje na nový příznak onemocnění covid-19.

„Vidíme také rostoucí počet covidových jazyků a podivné vředy v ústech. Změna vzhledu jazyka je jedním z nejnovějších hlášených příznaků souvisejících s ústy,“ říká Tim Spector, epidemiolog a hlavní řešitel aplikace ZOE COVID Symptom Study. Tato studie sbírá informace o možných projevech nákazy pomocí aplikace.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Emperors College (@emperorscollege)

Co je geografický jazyk

Jazyk zobrazený ve tweetu vypadá jako takzvaný geografický jazyk. Spector naznačuje, že se pacienti s tímto problémem setkávají, ale není až tak častý. Doposud se v oficiálních seznamech příznaků WHO (Světová zdravotnická organizace) ale neobjevuje. Jeho výskyt ovšem roste.

Známá klinika Mayo o geografickém jazyku mluví jako o zánětlivém stavu, který může naznačovat souvislosti s koronavirem. Ze studie uveřejněné v International Journal of Infectious Diseases (Mezinárodním žurnálu infekčních nemocí) vyplývá, že buňky s receptory ACE2 po infikování virem mohou vést k zánětlivé reakci v příslušných orgánech a tkáních, čímž může být právě jazyk.

Jak se pozná covidový jazyk

Tato infekce je rozpoznatelná hlavně podle skvrn, vyrážky a vřídků v dutině ústní, včetně jazyka. Protože tento příznak může mít souvislost s koronavirem, je třeba zvýšené pozornosti.

„Pokud máte zvláštní příznaky, nebo vás dokonce jen bolí hlava a cítíte únavu, zůstaňte doma!“ vyzývá Tim Spector.

Neobvyklé příznaky

Spector podle online magazínu Express upozornil na řadu dalších příznaků, o kterých se nemluví. Řada z nich může odkazovat na covid-19, představují ale také širokou škálu dalších nemocí, které je třeba vzít v úvahu.

Mluvčí Britské stomatologické asociace profesor Damian Walmsley uvedl, že bolestivé skvrny jsou často jen známkou vyčerpanosti a toho, že imunitní systém daného jedince není v nejlepším stavu, případně se objevuje i u těch, kteří užívali antibiotika nebo používají inhalátory na astma.

Lokalizovanou bílou skvrnu nebo červenou bouli, která se objevuje déle než tři týdny, je třeba co nejdříve zkontrolovat praktickým nebo zubním lékařem, uvedl odborník.

Tým profesora Spectora byl také mezi prvními, kteří zjistili, že ztráta chuti a čichu může být indikátorem toho, že v sobě člověk nosí koronavirus.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články