Mají se astmatici bát koronaviru? Podle Světové zdravotnické organizace WHO spadají do rizikové skupiny

Mají se astmatici bát koronaviru? Podle Světové zdravotnické organizace WHO spadají do rizikové skupiny
Zdroj: Pixabay.com
Astma dříve patřilo mezi smrtelné chorobyAstma a jeho příznakyAstmatické záchvaty mohou znepříjemnit životKašel někdy může pěkně potrápit+ 1 fotka+ 2 fotky

Koronavirus se i přes veškerá zvýšená opatření, která ve světě panují, nedaří zastavit. Všichni s ním bojují, ovšem zatím marně. Nejvíce ohrožení jsou lidé z rizikových skupin, do které podle Světové zdravotnické organizace WHO patří i astmatici.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 17. 03. 2020 10:40

Lidé s astmatem trpí i během běžného nachlazení, natož při každoroční epidemii chřipky. Obojí u nich může zhoršit sípání i kašel.

Astma je chronický zdravotní stav

Ve světě žije s astmatem okolo 300 milionů lidí. V České republice jich je necelý milion a dalších zhruba 200 tisíc lidí o své nemoci ještě vůbec vědět nemusí. Je také zjištěno, že astmatem v dospělém životě trpí více ženy a nejohroženější skupinou jsou děti.

I proto je jasné, že se tito lidé velmi obávají koronaviru, který útočí na dýchací systém a dosud je nezastavitelný. Podle informací jsou nejohroženějšími skupinami starší populace a lidé se stávajícími zdravotními problémy.

Do rizikové skupiny podle Světové zdravotnické organizace WHO spadají i astmatici, společně s cukrovkáři a osobami trpícími srdečními chorobami. Tím pádem jsou náchylnější k tomu, aby tímto nebezpečným virem onemocněli. „Astma je chronický zdravotní stav, který lidi v této situaci ještě více ohrožuje. Astmatici by měli přijmout opatření, pokud se v jejich komunitě šíří jakýkoliv typ respiračního onemocnění,“ uvádí Nadace pro astma a alergii v Americe.

Odborníci mírní obavy

Odborníci se však zároveň shodují na tom, že dosud existuje jen málo důkazů o tom, že astma zvyšuje pravděpodobnost rychlejšího nakažení a závažnějšího průběhu onemocnění. S tím souhlasí i profesor respirační medicíny a alergie ve Velké Británii Sebastian Johnston.

Jedna ze studií, která se zaměřila na 140 infikovaných pacientů, dokonce zjistila, že virus nemá na astma žádný účinek. „Astma se v současné době nezdá být významným rizikovým faktorem pro závažnější infekci,“ uvedl konzultant, respirační lékař a klinický vedoucí pro péči o astma v Guyově nemocnici v Londýně David Jackson.

Přestože dosud žádná studie souvislost mezi astmatem a závažnějšími případy Covid-19 neprokázala, tak astmatikům stále hrozí vážnější onemocnění spojené s respiračními viry. Podle některých odborníků by tedy tito lidé měli být vzhledem k situaci, která ve světě panuje, opatrnější.

Astmatici by se proto nyní měli sociálně distancovat, vyhýbat se kontaktu s lidmi, kteří mají respirační příznaky, a mýt si ruce. Johnston zároveň vyzývá astmatiky i s mírnými příznaky, aby preventivně používali inhalátory a v případě astmatického záchvatu by u sebe vždy měli mít Ventolin. Zároveň by se měli nechat naočkovat proti sezonní chřipce.

NA DALŠÍ INFORMACE K ASTMATU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články