Země bez covidu: 7 míst, které podle WHO pandemie obešla. Otazník ale visí nad Severní Koreou

Země bez covidu: 7 míst, které podle WHO pandemie obešla. Otazník ale visí nad Severní Koreou
Zdroj: Wikimedia Commons/Mark Fahey from Sydney, Australia, CC BY 2.0

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo doposud zaznamenáno 257 469 528 lidí s covidem-19. Virus zasáhl celou planetu. Celou? Vlastně ne tak docela. Podívejte se na 7 zemí, které pandemie oficiálně obešla.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 24. 11. 2021 13:00

Zatímco mnohé země procházejí těžkými časy, některým se podařilo odvrátit pandemii koronaviru a podle Světové zdravotnické organizace hlásí nula případů. Zpravodajský portál Usnews.com píše, že jsou také státy, které od vypuknutí pandemie nezaznamenaly vůbec žádné případy. Třeba ostrovy v Tichém a Atlantském oceánu těží ze své izolované polohy. A výrazně do toho mohly promluvit také přísné podmínky pro příjezd ze zahraničí.

Severní Korea a covid-19

Přestože jsou země, které hlásí nula pozitivních případů, není vyloučeno, že je to ve skutečnosti jinak. Je totiž obtížné získat přesné údaje ze zemí s málo rozvinutou zdravotní péčí. A jak poznamenává zpravodajská agentura AP, zejména Severní Korea a Turkmenistán vyvolávají mírnou skepsi.

Pro Severní Koreu je boj proti covidu otázkou národní existence. Loni kvůli tomu výrazně omezila přeshraniční dopravu, zakázala vstup turistům, vyhnala diplomaty a zmobilizovala desítky tisíc zdravotnických pracovníků. V září severokorejští vojáci zastřelili jihokorejského vládního úředníka, který byl objeven na člunu poblíž hranice. Vojáci poté v rámci preventivního "antivirového kroku" spálili jeho plavidlo.

Světová zdravotnická organizace před několika týdny uvedla, že zahájila přepravu zdravotnického materiálu do Severní Koreje, což je možný znak toho, že země uvolňuje jedno z nejpřísnějších uzavření hranic na světě. A potřebuje pomoc zvenčí. K této změně došlo jen krátce poté, co prezident Kim Jong Un odmítl nabídku milionů vakcín. Podle agentury AP je možné, že země případy nákazy virem covid-19 prostě jenom tají, neboť sdílí hranici s Čínou, kde je veřejným tajemstvím pašování a to by mohlo znamenat i přítomnost viru. Pokud jde o konkrétní údaje, Severní Korea oznámila WHO, že do 23. září 2021 testovala 40 700 lidí na koronavirus a všechny testy byly negativní.

Země bez covidu-19

Již zmiňovaný Turkmenistán podle Světové zdravotnické organizace zatím nenahlásil ani jeden pozitivní případ covidu-19. Fakt, že se země nachází ve Střední Asii, vyvolává jisté otázky ohledně jeho schopnosti vyhnout se pandemii, která se dotkla prakticky všech kontinentů. Země přiznala jen omezení komerčního cestování a zákaz masových náboženských akci. Nosí se zde ochrany dýchacích cest a je doporučeno držet si od ostatních vzdálenost 2 metry.

O poznání důvěryhodněji působí třeba informace z Království Tonga, které se rozkládá na několika ostrovech v jižním Pacifiku. Podle agentury AP prý udrželi koronavirus mimo své břehy tím, že hned v počátku pandemie omezili výletní lodě, uzavřeli letiště a dokonce zavedli národní lockdown.

Podle WHO hlásí nula případů také ostrov Svatá Helena, Pitcairnovy ostrovy nebo Tokelau, což je skupina tří tropických korálových atolů v jižním Tichém oceánu. A jedna z nejmenších zemí planety, ostrovní Republika Nauru, která má přibližně 21 kilometrů čtverečních a 10 000 obyvatel, také omezila cestování a turismus. Výsledkem je absence případů covid-19.

Zdroje informací:

Covid19.who.int: WHO Coronavirus (COVID-19) Dashboard

Usnews.com: Places Without Reported COVID-19 Cases

Npr.org: The WHO has started shipping COVID-19 medical supplies to North Korea

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články