Děsivá svědectví ze severokorejského vězení: Mlácení polenem, vyražené zuby a 1000 dřepů

Děsivá svědectví ze severokorejského vězení: Mlácení polenem, vyražené zuby a 1000 dřepů
Zdroj: Unsplash

Severní Korea má bohatou historii věznění vlastních občanů i cizinců. Co všechno čeká lidi, kteří tam skončí za mřížemi? A lze vůbec severokorejské vězení přežít?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 11. 2021 11:00

Dle amerického ministerstva zahraničí má Severní Korea šest typů zadržovacích zařízení. Kwanliso (pracovní tábor pro politické vězně), kyohwaso (nápravné a převýchovné centrum), kyoyangso (centrum pro “reformu práce”), jipkyulso (sběrné centrum pro kriminálníky), rodong danryeondae (pracovně-výcvikové centrum) a kuryujang nebo kamok (vězení a výslechy).

Vězení v Severní Koreji

Lidé jsou v Severní Koreji podrobováni trestům, které nemají nic společného se soudním systémem či ústavou. Jsou jim udělovány podle osobního uvážení osob, které mají tuto agendu na starosti. Například v roce 2014 byla za pašování čínských elektrických spotřebičů zatčena Lim Ok Kyung. Svůj pobyt ve vězení popsala organizaci Human Rights Watch: „Nejprve mi řekli, abych sepsala celý svůj život. Od narození až po současnost. Zabralo mi to celé hodiny.” Po tomto podivném úkolu byla obviněná ze lživé výpovědi. Několik strážných ji začalo bít rukama, další do ní kopali. Pak musela pět dní stát, nedovolili jí ani krátký spánek.

"Lhaní" u výpovědi je častou záminkou k nezákonnému jednání. V těchto případech je obvykle člověk bez soudního procesu, na který mu automaticky zaniká nárok, deportován do dělnické kolonie. A odtud už není návratu. Trestu ale neujdou ani ti, co by mohli začít šířit nežádoucí informaci. Koncem 80. let byli domů povoláni všichni Severokorejci studující ve Východní Evropě. Každý z nich skončil pod zámkem, aby náhodou neprozradil, že prohlášení "se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak" už přestává platit.

V Severní Koreji není bezpečno ani pro cizince

Celosvětově známým případem se stalo uvěznění studenta Otty Warmbiera, který zemi navštívil na sklonku roku 2015 spolu s dalšími turisty. Byl zadržen na letišti v Pchjongjangu a o dvacet dní později režim oznámil jeho uvěznění za protistátní aktivitu. Prý ukradl z hotelu propagandistický leták. Za to měl dostat až 15 let.

O 16 měsíců později se administrativa Donalda Trumpa dozvěděla, že je mladík v bezvědomí. Okamžitě byla vyslána diplomatická mise, aby vše vyřešila. Nakonec se obě strany dohodly, že Warmbiera evakuují do Japonska. Šest dní poté ale bohužel zemřel. Později vyšlo najevo, že do kómatu upadl zhruba před rokem. Korejské úřady tvrdily, že prý špatně snášel prášky na spaní. Jeho otec je ale přesvědčen o tom, že byl mučen. Na noze měl velkou jizvu a kdysi zcela rovné zuby byly zkřivené.

Nepovažují je za lidi

Bývalá korejská dozorkyně přiznala, že strážným jsou úmyslně vymývány mozky, aby považovali vězně za méněcenné a podle toho se tak k nim také chovali.Nutili mne čtyři hodiny klečet. Když jsem se trochu pohnul, schytal jsem ránu pažbou. Pak další za to, že jsem zůstal ležet,” vypověděl jeden muž.

„Napadli mne polenem,” svěřila se další bývalá vězenkyně. „Roztrhli mi kůži na obličeji, vykloubili čelist a také mi vypadly čtyři zuby.” Bití si oblíbilo mnoho dozorců, ze zadržených si doslova udělali boxovací pytle. Používají se však i alternativní tresty. Za to, že v cele s dvanácti muži jeden při spaní údajně chrápal, museli všichni udělat tisíc dřepů. Mladší anebo nemocní vězni při tomto trestu hromadně omdlévali.

Zdroje informací: 

David Hawk: The Hidden Gulag

Grunge.com: Here’s Why You Probably Wouldn’t Survive Inside A North Korean Prison

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články