Blanche Monnier: 25 let vězení a život ve vlastních výkalech ji proměnily v děsivé stvoření

Blanche Monnier: 25 let vězení a život ve vlastních výkalech ji proměnily v děsivé stvoření
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Na začátku byla láska. Láska k „obyčejnému” muži, se kterým se bohatá a prominentní Blanche Monnier nemohla stýkat, neboť by tím zostudila svou rodinu. To si alespoň myslela její matka, která ji za to uvěznila na dlouhých pětadvacet let.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 03. 2021 17:00

Když v květnu roku 1901 obdržel pařížský prokurátor dopis, v němž se psalo, že jedna z nejvlivnějších rodin ukrývá temné tajemství, rozrušilo ho to natolik, že se rozhodl začít s okamžitým vyšetřováním, nehledě na tom, že šlo o anonymní udání.

Dokonalá rodina se šokujícím tajemstvím

Zasahující policisté na panství rodiny Monnier patrně byli plní pochybností. Nezbláznil se náhodou jejich nadřízený? Madam Louise Monnier byla váženou osobou ve vysoké společnosti a aktivní členkou charitativního spolku, za svou práci dokonce získala ocenění. Její syn Marcel byl zase úspěšným právníkem. A pak tu byla ještě dcera Blanche...

Vlastně nebyla. Nikdo tuto „velmi jemnou a dobromyslnou” mladou ženu neviděl již pětadvacet let. Odjela snad někam? Lidé se nad tím nikterak nepozastavovali. Sejde z očí, sejde z mysli, praví staré přísloví. Anebo spíše platilo rčení, že pod svícnem je největší tma, jelikož Blanche se z domu nehnula, doslova, ani na krok?

Neobvyklý zápach

Během prohlídky domu udeřil policisty do nosu pronikavý zápach hniloby, linoucí se z jednoho z horních pokojů. Byl navíc zajištěn visacím zámkem, což hned vzbudilo podezření. Když muži zákona vnikli dovnitř, naskytl se jim opravdu hrůzný pohled. Místnost tonula v naprosté temnotě, jediné okno bylo zakryté těžkými závěsy. Jeden z policistů jej okamžitě rozbil. Poté, co do pokoje vniklo alespoň trochu světla, se ukázalo, že se všude po podlaze válejí kousky shnilého jídla. A nad tím vším je na posteli připoutaná vyhublá žena – Blanche Monnier.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mr. Frenulum (@mr_frenulum)

Blanche na svobodě

Po více než pětadvaceti letech Blanche znovu spatřila sluneční paprsky. Byla zcela nahá, pokrytá špínou a vlastními výkaly, na kterých hodovala různá havěť. Policisté v pokoji vydrželi jen pár minut. Zápach nešel jednoduše vydržet. Blanche v něm však žila nekonečných pětadvacet let. Matka a syn byli okamžitě zatčeni. Blanche, nyní již žena ve středním věku, putovala do nemocnice.

Utrpení kvůli majetku

Láska si nevybírá. Blanche se čtvrtstoletí před šíleným domácím vězením zamilovala do staršího a nemajetného právníka, což její matka odmítala akceptovat. Byla ochotná přijmout do rodiny jen aristokrata a samozřejmě náležitě zabezpečeného. Blanche ale trvala na svém.

Dalších pětadvacet let jí tak dělaly společnost jenom krysy a vši. Na svobodu ji matka nepustila ani poté, co její milý zemřel. Služebnictvo, ani vlastní bratr ženě nepomohli ze strachu z paní domu.

Záhadné vysvobození

Kdo napsal vzkaz, který vysvobodil Blanche z jejího utrpení, není dosud známo. Traduje se však, že to udělal známý některého ze zaměstnanců domácnosti. Před sídlem Monnierů se pak shromáždil rozzlobený dav. Madam Monnier z toho, doslova, trefil šlak. Zemřela po patnácti dnech od zatčení. Blanche se ze svého krutého osudu již nikdy nevzpamatovala. Kvůli vážným psychickým problémům dožila v sanatoriu. Zemřela 13. října 1913 ve věku 64 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Blanche Monnier

Allthatsintetresting.com: Blanche Monnier was kept hidden in her room for 25 years, just for falling in love

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články