Krutí rodiče Turpinovi: Lidské zrůdy týraly svých třináct dětí ve výkalech a mrtvých kočkách

Krutí rodiče Turpinovi: Lidské zrůdy týraly svých třináct dětí ve výkalech a mrtvých kočkách
Zdroj: Profimedia.cz

Turpinovi byli rodiči, jaké žádné dítě nechce. Roky a roky dokázali týrat vlastní potomky, kteří po osvobození působili vinou podvýživy mnohem mladší, než ve skutečnosti byli. Jak by všechno skončilo, nebýt odvahy jedné z dcer, která se přes všechen strach rozhodla utéct na svobodu?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 08. 03. 2021 11:00

Když se v roce 1985 v Pearisburgu ve Virginii brali třiadvacetiletý David Allen Turpin a teprve šestnáctiletá Louise Anna, sňatek rozzlobil Louisina otce, místního faráře. A nejen kvůli nízkému věku na vdávání, dívka totiž byla navíc těhotná. Proč se rozhodla tak brzy odejít z domu? Podle vyprávění její sestry pravděpodobně proto, že byla, stejně jako ona sama, od dětství zneužívána vlastním dědečkem, za což snad dokonce její matka měla mít jistý příjem. Nepředstavitelné…

Děti jako požehnání

Oba mladí lidé patřili ke křesťanskému hnutí hnutí Quiverfull, které považuje děti za požehnání od Boha. Jakákoliv antikoncepce či podobné prostředky zabraňující početí jsou zapovězeny. Bylo tedy již tehdy víc než pravděpodobné, že manželé u jednoho dítěte dlouho nezůstanou. A také že ne.

Mrtvé kočky

Mezi lety 1988 a 2015 se Louise narodilo celkem třináct dětí. Zpočátku žili ve Fort Worthu v Texasu, a když se v roce 1999 odstěhovali do Rio Vista a potom ještě dál do Kalifornie, sousedé našli v jejich bývalém domě doslova spoušť. Všude byly výkaly, hromady odpadků a dokonce i mrtvé kočky. V nohách postelí byly přivázané provazy. Na ten zážitek jistě nikdo nezapomene, jenomže děti Turpinových v takových podmínkách musely žít a je zvláštní, že si toho nikdo nevšiml, nebo na to neupozornil v době, kdy rodina v domě žila.

Zvláštní, ale v pořádku?

Louisina sestra si konečně všimla zvláštní věci - rodiče své děti nechtěli nikomu ukázat a když už je rodina zahlédla, byly nápadně vychrtlé a bledé. I když se ale s dětmi ve skutečnosti nemohl prakticky nikdo setkat, natož si s nimi popovídat, dávali rodiče na Facebook snímky, z nichž přímo sálala rodinná pohoda. Objevily se i fotografie z Disleylandu, a tak se zdálo být všechno sice trochu zvláštní, ale ne natolik, aby bylo nutné zasáhnout - bohužel pro děti. Sousedé netušili, že jsou drženy pod bedlivým dohledem rodičů v šílených podmínkách.

Konečně záchrana

Až v lednu roku 2018 se, po neuvěřitelných dvou letech plánování, povedlo dvěma sestrám utéct přes okno. Třináctiletá sice dostala strach a vrátila se, ale sedmnáctiletá nabrala dostatek odvahy na to, aby se jí povedlo zalarmovat policii. Strážci zákona se vydali do domu a podívaná, která se jim naskytla, byla opravdu jen pro silné povahy. Našli důkazy dlouhodobého zneužívání, věznění a mučení dětí. V okamžiku, kdy vtrhli do domu, byl jeden ze synů byl přivázán k posteli a spoutány byly také dvě další děti.

Týrání na denním pořádku

Podle pozdějších výpovědí policisté zjistili, že děti dostávaly najíst jednou denně, sprchovaly se dokonce jen jednou ročně, byly byty a škrceny. Všichni potomci Turpinových byli podvyživení a vypadali mnohem mladší, než ve skutečnosti byli. Vždyť jejich téměř devětadvacetiletý syn vážil pouhých 37 kilogramů.

Sestra hrdinka

Matka byla vpádem policie šokovaná a nechápala co a proč se vlastně děje. Pro děti byl ale hrdinský kousek jejich sestry doslova záchranou. Vedle fyzického zaostávání se také ukázalo, že měly o světě tam venku jenom minimum vědomostí. Bez jakýchkoliv zkušeností pro ně vstup do reálného života nebyl rozhodně jednoduchý. Všechno se museli teprve naučit a poté, co strávily dlouhé týdny v nemocnici, se dostaly do náhradních rodin. „Některé z dětí žijí samostatně, žijí ve svém bytě, mají práci a chodí do školy. Někteří dobrovolně pracují ve své komunitě. Chodí do kostela a jeden vystudoval vysokou školu," informoval loni optimisticky Kevin Beecham, náměstek okresního prokurátora okresu Riverside.

Doživotí pro rodiče

Jak je možné, že se nikdo nestaral třeba o to, že nechodí do školy? Bylo to jednoduché - státní škole stačilo otcovo čestné prohlášení, že se děti vzdělávají v soukromé škole a žádná soukromá škola se samozřejmě nesháněla po dětech, které v ní nebyly přihlášeny. Zbývala tak rodina, která se ale smířila s tím, že Turpinovi zkrátka žijí „jinak”.

Soud k rodičům třinácti týraných dětí nebyl shovívavý. V roce 2018 dostali doživotní tresty s možností propuštění po pětadvaceti letech. Kolik takových případů, na které se buď nepřijde vůbec nebo až po letech, a to i v civilizovaném světě vlastně je a kolik dětí denně trpí vinou vlastních rodičů?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Turpin case

Kmph.com: California parents of 13 plead guilty to torture, abuse

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články