Komedie Svatba upírů: Románek s Hrušínským dohnal Bartošovou až k pokusu o sebevraždu

Komedie Svatba upírů: Románek s Hrušínským dohnal Bartošovou až k pokusu o sebevraždu
Zdroj: Česká televize
Režisér Jaroslav Soukup si natočením romantické hororové komedie Svatba upírů splnil svůj celoživotní sen.Rozpočet filmu činil 23 milionů korun. Herečka Nelly Gaierová zemřela dva roky po natáčení ve věku 87 let. Byla to její poslední výrazná role.Film získal Cenu diváků na Festivalu fantastických filmů ve španělském Burgosu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Svatba upírů je rozporuplným filmem. Na jednu stranu přinesl hodně radosti, a to zejména jeho režisérovi Jaroslavu Soukupovi, který si jím splnil dlouholetý sen. Zkrátka nepřišli ani hlavní protagonisté – Iveta Bartošová a Rudolf Hrušínský nejml. Vzplála mezi nimi láska, která ale bohužel mohla skončit velmi tragicky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 01. 2021 16:00

Mladý šlechtic Richard Bancroft se vydává se svým strýcem Archibaldem do Prahy, kde se zamiluje do krásné a tajemné dívky Olivie. Záhy zjistí, že není tak úplně živá a ráda vysává lidem krev. Richard je do ní ale natolik zamilován, že to překousne. To se však nelíbí jejímu průvodci hraběti Kronbergovi, který je vůdcem místní tlupy upírů. Na Svatbu upírů se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Splněný sen

Režisér Jaroslav Soukup se v 80. a 90. letech mohl pochlubit hned několika filmovými hity: Láska z pasáže, Discopříběh či Kamarád do deště. Pořád ale toužil natočit snímek o upírech, neboť byl jejich velkým fanouškem. Ta správná chvíle na uskutečnění snu přišla v roce 1993, kdy se mu podařilo sehnat třiadvacet milionů korun.

Díky vysokému rozpočtu si mohl konečně dovolit film, který by věrohodně zachycoval atmosféru osmnáctého století. Mohl si najmout toho nejlepšího architekta, tvůrce dekorací i kameramana. Ani s angažováním Ivety Bartošové a Rudolfa Hrušínského nejml. coby ústřední milenecké dvojice rozhodně neprohloupil. Jejich herecký výkon byl velmi přesvědčivý, neboť v něm byly skutečné city.

Láska s tragickým koncem

Iveta Bartošová si s Rudolfem Hrušínským nejml. dokonale rozuměla. Není se tak čemu divit, že se jejich románek stal po několika natáčecích dnech skutečným. Iveta však v té době nebyla nezadaná, žila s Ladislavem Štaidlem, který se staral o její kariéru. Tomu se to pochopitelně nelíbilo a na nějaký čas se s ní rozešel. Zpěvačka však jeho rozhodnutí neunesla.

Stres z rozchodu ji přivedl až k prvnímu pokusu o sebevraždu. Život jí zachránil Štaidl, který ji našel v bezvědomí ve svém bytě. Jak záhy zjistil, Iveta zvolila nebezpečnou kombinaci prášků a alkoholu. Nezbývalo nic jiného než nechat jí vypumpovat žaludek. „Vše probíhalo v naprostém utajení,” řekl Ladislav Štaidl pro web Super.cz. „Kdyby se to někdo dozvěděl, skončila by na psychiatrii.” 

Cvičené prase i pes

Nedílnou součástí každého filmu je také komparz. Ve Svatbě upírů byl jeho součástí Miroslav Mráz z Dolního Bukovska. Zahrál si v početném služebnictvu a to, že si za honorář z pěti nočních natáčení mohl koupit satelit a nemusel si kvůli tomu brát volno z práce, kvitoval s povděkem. Jeho samotného však zaujala cvičená zvířata.

„Pes dostal pokyn, aby podběhl pod hořící kočár s koňmi a vrátil se zpět. A ten pes to udělal. Dokonce i prase se hýbalo dle pokynů,” zavzpomínal Mráz pro Deník. Dodnes prý nad tím kroutí nechápavě hlavou. Svou troškou do mlýna přispěl i druhý pamětník natáčení Karel Bubeníček, jenž dělal Petru Nárožnému dubléra. Pohádal jsem se s režisérem, kterému vadilo, že se nestíhám rychle prodrat komparzem.” Také si dodnes vzpomíná, že u hodovního stolu dostal každý talíř s kouskem pečeného masa. Štáb je však instruoval, že jde o rekvizitu, která se v žádném případě nemá „sežrat“.

Zdroje informací:

Česká televize: Svatba upírů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články