Karel Augusta z Kamaráda do deště: V opilosti urazil Husáka, poslední milenka ho přivedla do hrobu

Karel Augusta, Kamarád do deště
Zdroj: Česká televize
Kamarád do deště: Kamarádství je také o pomoci v nouzi. Není však dobré zaplést se přitom s nebezpečnými lidmi. Na vlastní kůži to poznají číšník Michal (Sagvan Tofi) a taxikář Tomáš (Lukáš Vaculík).Scénář snímku Kamarád do deště vznikl už v roce 1985, muselo se ale počkat, až Lukášovi Vaculíkovi skončí vojenská služba.Výbuch auta se natáčel u jazzového klubu Reduta. Exploze poškodila několik výloh obchodů.Scéna, kdy jde Michal (Sagvan Tofi) vyzvednout peníze z nádržky záchodu, byla inspirována skutečnou událostí.+ 2 fotky+ 3 fotky

Karel Augusta byl člověk mnoha příležitostí. Po maturitě měl možnost pracovat v kanceláři samotného prezidenta republiky, jenomže on viděl svou budoucnost v herectví. Už na DAMU ale nalezl zalíbení v alkoholu a vypil vše, co teklo. Po vojně své závislosti opět propadl. Alkohol jej začal ovlivňovat i v profesním životě. Byl také do jisté míry příčinou jeho předčasného úmrtí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 08. 2020 14:00

Je libo podraz? Číšník Michal se dostane do maléru, protože je okraden o denní tržbu. Jenomže je v podmínce, takže mu nikdo nevěří, že si peníze nenechal pro sebe. Obrátí se tak na kamaráda Tomáše, který si půjčí potřebný obnos od veksláka Adamce. Záhy však zjistí, že má v onom přepadení prsty Michalův kolega Kadlec a garážmistr Bureš. Nezbývá nic jiného než vymyslet léčku, která by dotyčné kriminálníky vytrestala a zároveň umožnila předat potřebné důkazy policii.

Na Kamaráda do deště se můžete podívat dnes v 16:45 na Nova Cinema

Láska k herectví zvítězila

Stenograf či strojvedoucí. Tato povolání se líbila otci Karla Augusty. On však věděl, že se nejlépe uplatní v herectví. Na talentových zkouškách na AMU se ale objevil jen shodou okolností, doprovázel svého kamaráda. Vtip však byl v tom, že zatímco jeho společník pohořel, Karel zabodoval.

Věděl však, že toto řemeslo není zadarmo a je potřeba si obstarat finance i jinde. Nebránil se tak ani úklidu ve skladu, grilování kuřat či vystupování v cirkuse, kde se, mimochodem, naučil kráčet po provaze. Přestože měl plnější postavu, byl neuvěřitelně ohebný.

Záliba v alkoholu

Karel šel do všeho naplno, do alkoholu, jenž otupuje smysly, nevyjímaje. V hospodě byl prakticky každý den. Jinak to nešlo. Korbel pěnivého moku byl nedílnou součástí jeho života. Jenomže mu to začalo přerůstat přes hlavu.

Nejprve omezil účinkování v Brně, pak v divadle Na Zábradlí, Rokoku či v ABC. Zašlo to tak daleko, že urazil samotnou hlavu státu, prezidenta Husáka. Na policii pak dostal dvě možnosti. Vězení a zákaz hraní nebo dočasný pobyt v psychiatrické léčebně. Augusta coby kovaný herec si samozřejmě zvolil druhou možnost.

Dej se trochu dohromady

Augusta byl ženatý jen jednou, milenky si ale odepřít nedokázal. Jeho okolí ho přemlouvalo, aby zanechal bohémského způsobu života, on však na jejich prosby nedbal.  Alkohol a ženy byly náplní jeho života až do samotného hořkého konce. Poslední milenkou mu byla baletka.

Té se však nelíbilo, že je herec již trochu sešlý věkem. Připadalo jí, že se stýká s mužem, který by mohl být jejím otcem. Karla se to velmi dotklo, a tak se rozhodl, že se vzdá pevné stravy, Jenomže toto rozhodnutí mělo fatální důsledky. Tak radikální zásah do organismu vyústil v selhání ledvin a následnou smrt. Zemřel ve věku 62 let.

Na další zajímavosti a fotky se podívejte zde:

Zdroj textu: čsfd, kafe.cz, Blesk, idnes.cz

Zdroj fotek: Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články