Dva roky od smrti návrháře Karla Lagerfelda: Miliardy po něm zdědila jeho kočka

Dva roky od smrti návrháře Karla Lagerfelda: Miliardy po něm zdědila jeho kočka
Zdroj: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld je ve světě módy (a nejen tam) jméno, které není možné neznat. Módní návrhář působil jednak samostatně, ale spolupracoval také s mnoha významnými značkami, jako je Chanel, Chloé a další. Již druhé výročí jeho smrti si připomínáme 19. února.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 19. 02. 2021 08:00

Kdo byl Karl Lagerfeld? Byl to muž s bílými vlasy, v černých slunečních brýlích, rukavicích bez prstů a s vysokým bílým límcem. Bylo možné jej přehlédnout? Asi jen velmi těžko… A co o něm víme dál? Tak předně to, že se původně nejmenoval Lagerfeld, ale na konec jeho příjmení by mělo patřit ještě písmeno „t”. Původně byl v rodném listu zapsán jako Lagerfeldt, ale s takovou podobou příjmení by se podle jeho názoru hůř prosazovalo na trhu, a tak si jej lehce zkrátil. To ale není to jediné, co změnil, nebo se snažil změnit.

1933, 1935, 1938... Kdy se vlastně narodil?

Další nesrovnalostí, která je s Karlem Lagerfeldem spojována, je přesný rok jeho narození. Každý bychom asi chtěli být alespoň o trochu mladší, ale on šel mnohem dál. Máme tak na výběr dokonce dva poměrně vzdálené roky, kdy se mohl (nebo také ne) narodit. Zatímco i podle výpovědí jeho přátel a spolužáků je jasné, že se narodil v roce 1933, on se snažil obelstít čas tvrzením, že spatřil světlo světa až v roce 1938. V roce 2008 oslavil svoje sedmdesátiny. Už o rok později ale pro změnu prohlásil, že ani jeden z těchto údajů není správný. Pak přišel rok 2013 a s ním další změna – Karl Lagerfeld se podle dalšího vlastního prohlášení narodil v roce 1935. Kdo ví, proč to dělal… Oficiální listiny ale hovoří jasně – Karl Lagerfeldt se narodil 10. září 1933.

Otec byl Němec, žádný Švéd

Podobně Lagerfeld tvrdil, že jeho otec Otto byl švédského původu, byť se oba narodili v Hamburku. Příběh rodiny, která má kořeny po celém světě, je ale ještě zajímavější – a co je zajímavější, to prodává. Nicméně ani německý otec nebyl rozhodně neúspěšný, založil společnost Lagerfeld & Co a obchodoval s kondenzovaným mlékem, což mu vyneslo jisté výhody i v době druhé světové války. Z jeho prvního manželství měl Karl Lagerfeld starší nevlastní sestru, ale její matka zemřela záhy po porodu. Otto se znovu oženil a z tohoto svazku se pak (ať už sám říkal cokoliv) v roce 1933 narodil i Karl.

Studoval jen to, co chtěl

Do školy chodil budoucí módní návrhář prý jen proto, aby se naučil francouzsky. Jeho snem už od dětství bylo přestěhovat se do Paříže, což se mu také později splnilo. Dokud ale seděl ve škole, ať byla jakákoliv hodina, vždy si našel čas na kreslení. Do své vysněné Paříže se přestěhoval v roce 1953, kdy mu bylo dvacet let – podle jeho teorie o datu narození by se ale stěhoval už v patnácti... Už dva roky poté se zúčastnil první návrhářské soutěže, kterou vyhrál v kategorii kabátů, a získal pro budoucnost nedocenitelné kontakty.

Paříž, Řím a krtčí kožešina

Paříž byla pro jeho vývoj sice dobrá, ale i tak cítil jako nutnost vyjet na další studia umění do Říma. Studoval, navrhoval, pracoval pro světoznámé značky a pro firmu Fendi navrhl nový směr v kožešinových kolekcích, když začal využívat opravdu netradiční materiály, jako je kožešina veverek, nebo dokonce i krtků.

Záchrana Coco Chanel

Kromě práce pro další světové značky se Karl Lagerfeld v osmdesátých letech ujal vedení skomírající společnosti Coco Chanel, která po smrti své zakladatelky znatelně chřadla. Jeho vstupem ale měla vyhráno, zanedlouho se z bezmála mrtvé značky stala znovu součást skupiny firem, které vládly světové módě. V roce 1984 pak Karl Lagerfeld založil vlastní módní značku, která samozřejmě nesla jeho jméno, a jak se dalo očekávat, sklízela jeden úspěch za druhým.

Dlouholetý partner

I když byl život Karla Lagerfelda naplněn prací, zbyl čas i na soukromí. Stejně jako mnoho dalších mužů, kteří se věnují módě, preferoval i Karl Lagerfeld pány před dámami. Po celých 18 let byl jeho životním partnerem Jacques de Bascher, i když Lagerfeld stále tvrdil, že jde skutečně jen o přátelství. Poslední chvíle de Baschera, který v roce 1989 umíral na AIDS, ale strávil Lagerfeld u jeho lůžka.

Chtěl se oženit s kočkou

Jednu chvíli udržoval vztah také s dalším návrhářem Yvesem Saint-Laurentem a jeho velkou láskou – i když samozřejmě v jiném smyslu – byla také milovaná Choupette, kočka plemene birma. O ní měl v roce 2013 prohlásit, že pokud by to bylo legální, nejraději by se s ní oženil. Svůj vztah k ní ostatně jasně vyjádřil i v poslední vůli, kdy se jeho milovaná Choupette stala jednou z více než bohatých dědiček. Patří jí nezpřesněná, ale rozhodně velká část z jmění v hodnotě 200 milionů dolarů, což tehdy bylo asi 4,5 miliardy korun.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Choupette Lagerfeld (@choupetteofficiel)

Zvláštnosti i po smrti

Karl Lagerfeld zemřel 19. února 2019 v Paříži na rakovinu slinivky. Podle informací, které se dostaly na veřejnost, neproběhl klasický pohřeb, ale jeho popel byl částečně smíchán s popelem jeho matky, který uchovával doma, a také s popelem Jacquese de Bascheta. V Lagerfeldově životě ani smrti zkrátka nemohlo být nic běžného…

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Karl Lagerfeld

Helen Wigham: Karl Lagerfeld biography 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články