Den, kdy si Vincent van Gogh uřízl ucho: Historikové už vědí, komu ho dal

Vincent van Gogh
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Jedlíci brambor (1885)Ložnice v Arles (1888)Červená vinice (1888)Slunečnice (1888)+ 5 fotek+ 6 fotek

Záhada ucha, které si malíř Vincent van Gogh uřízl 23. prosince 1888, nedávala historikům spát dlouhých 128 let. Expertům se tajemství podařilo rozluštit až před čtyřmi lety. Zjistili totiž identitu osoby, která obdržela tento velmi neobvyklý dárek. Kdo to byl?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 12. 2020 08:00

Vincent Willem van Gogh se narodil 30. března 1853. Byl to nizozemský malíř. Je považován za jednu z největších osobností výtvarného umění. Za svého života vytvořil 900 maleb a 1100 kreseb. Během svého života dokázal prodat jen jeden obraz. O jeho práci neměl prakticky nikdo zájem. Slávu zažil až jedenáct let po své smrti, když v Paříži proběhla výstava věnována jeho uměleckým dílům. Od té doby jsou jeho obrazy velmi ceněnými kousky umění.

Hádka

Když se v roce 1886 objevil van Gogh v Paříži, seznámil ho jeho úspěšný bratr Theo s impresionisty. To mělo na Vincenta obrovský dopad. Konečně nalezl styl, kterým mohl vyjádřit své vnitřní pocity. Aby se mohl naplno věnovat svým obrazům, prchl z hlavního města do klidného Arles. Tam také plánoval založení umělecké komunity, v níž by byl i jeho oblíbenec Gauguin, jehož talentu si van Gogh velmi cenil.

Jednoho dne k sobě Gauguina pozval. Celé dny trávil v osamění a zoufale toužil po tom, aby se mohl s někým podělit o plody své práce. Pro tuto příležitost mu připravil i ložnici, plánoval, že by mohl u něho zůstat. Oba byli ale tvrdohlaví jako mezci a zanedlouho došlo k hádkám. Absint tekl proudem a ve Vincentovi se probouzely úzkostné stavy. Házel na svého přítele různé předměty a honil ho po domě s břitvou v ruce.

Záchvat šílenství

Existuje několik teorií, jak van Gogh přišel o část ucha. Ta první poukazuje na to, že malíř trpěl nesnesitelnými bolestmi hlavy, a tak si boltec uřízl v záchvatu šílenství. Druhá poukazuje na to, že za to mohl Gauguin. Malíře měl kousku ucha zbavit šavlí před nevěstincem. Aby ale jeho nejlepší přítel unikl trestu, bere Vincent vinu na sebe.

Existuje však ještě jedna teze. Van Gogh se měl údajně zmrzačit kvůli svatbě svého bratra Thea. Bál se totiž toho, že se bude věnovat své manželce a na něho zapomene. A kdo nakonec podivnou trofej získal? Vincentova oblíbená prostitutka Rachel.

Absint, kam se podíváš

Van Gogh žil naplno. Na prvním místě bylo malování, pak káva, tabák a absint. Je také docela pravděpodobné, že se nakazil pohlavními chorobami. Když pracoval, zapomínal jíst, a to dokonce hned několik dní. Byl podvyživený a vyčerpaný. Horečky a halucinace byly na denním pořádku.

Do malířských barev se také tehdy přidávalo olovo, což mělo vliv na jeho fyzickou a psychickou stránku. Několikrát se také pokusil otrávit terpentýnem. Po propuštění z blázince namaloval během několika týdnů až osmdesát obrazů. O pár týdnů později zemřel na následky střelného zranění. Otázkou však zůstává, zda to byla sebevražda, anebo nešťastná náhoda.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vincent van Gogh

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články