Životní zkušenost: Proč stojí za to se odhodlat a vyjet studovat do zahraničí?

Hostitelská škola vám může mnoho nabídnout, stejně tak jako ostatní zahraniční studenti.
Zdroj: unsplash.com
Základem všeho je dobrý životopis.Loučení bývá těžké.Čeká vás pár měsíců plných nových zážitků.Potkáte spoustu nových přátel ze všech koutů světa.+ 2 fotky+ 3 fotky

Odjet na studijní pobyt do zahraničí je lákavá nabídka už jen z toho důvodu, že část finančního zajištění vám většinou poskytne dotace. Druhou neméně lákavou skutečností je život v cizí zemi a na vlastní pěst. Výzva, která vám mnohé dá a pomůže i mnohé si uvědomit.

Redaktor
Redaktor 03. 10. 2018 11:04

Možnost zahraničního pobytu poskytuje už dnes mnoho škol. První impuls ale musíte dát vy sama, a to se do výměnného programu přihlásit. Většinou se jedná o program Erasmus+, některé instituce však nabízejí studium i ve spřátelených školách mimo Evropu. Podívat se tak můžete třeba do Austrálie, Hong Kongu nebo Ria. Nic ale není zadarmo, a tak prvním krokem je kvalitně napsaný motivační dopis, životopis, a to jak v češtině, tak v angličtině. Většiny škol podmiňují zahraniční pobyt úrovní angličtiny na stupni B1.

Jestliže vám domovská instituce udělila požehnání, zbývá ještě vyčkat na odpověď vysněné školy v cílové destinaci. Čekání někdy může být nelítostné, o to větší je ale pak radost, když přijde kladná odpověď a vy už v duchu skládáte trička do kufru.


A pak nastane ona chvíle a vy máváte z kupé vlaku plačící mamince, od letištní brány nervózně usmívajícímu se příteli nebo dýcháte na upocené okénko autobusu a zvedáte palec nahoru, abyste kamarádce naznačila, že se o sebe zvládnete postarat. Po prvním cuknutí a tím pádem znamení, že se prostředek, jež vás má dopravit do nového bydliště, dal do pohybu, si doopravdy uvědomíte, že není cesty zpět.




Ačkoliv může být par dní i týdnů v novém domově skličující, bude vám smutno a budete chtít domů – věřte, že je to tak vždy. Nikdy se nestane, abyste se v novém prostředí ihned cítila jako ryba ve vodě. Na vše si musíte zvyknout, s novými spolužáky se spřátelit a město, ve kterém budete pobývat, poznat postupně. Uvidíte, že s každým novým ránem se vám bude vstávat veseleji.


Poznáte novou kulturu, naučíte se být více samostatná, nést za sebe zodpovědnost na 100 % a v neposlední řadě si zlepšíte angličtinu. Potkáte spoustu nových, zajímavých lidí a do života si odnesete nespočet zážitků, které pak na stará kolena budete vyprávět vnoučatům.


Když by náhodou nastala situace, že i přese všechny dobré zkušenosti by převládaly ty špatné, což se klidně může stát, protože možností je spousta – od neochoty lidí na zahraničním oddělení po nepříjemnou prodavačku v obchodě, agresivního revizora nebo šílenou spolubydlící – i to se dá brát ve finále jako pozitivum. Po návratu domů si totiž budete mnohem více vážit věcí a lidí kolem sebe. Věcí a lidí, které jste brala jako samozřejmost, ale až když jste od nich byla odloučena, teprve pak jste si uvědomila, že jsou důležitou součástí vašeho života a že můžete být šťastná za to, že jsou tu pro vás. Teď a tady a ne 342 km daleko.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články