Život v oblacích: Jaké je být letuškou?

Živit se létáním vyžaduje značnou flexibilitu a pevné nervy.
Zdroj: unsplash.com
Sára ke svým fotkám přidává citáty.Fotky mají poetickou atmosféru.Sluneční paprsky dodají výhledu ještě větší kouzlo.Sára si létání zamilovala.+ 4 fotky+ 5 fotek

„Každý, komu řeknu, že jsem letuška, mi řekne: ,Jé! Ty se máš!‘ Není to ale jen o cestování. Člověk musí umět zvládnout uplakané dítě i nevhodné poznámky postarších pánů,“ říká dvaadvacetiletá Sára, která se létáním v oblacích živí.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 23. 09. 2018 21:15

Být stevardkou není rozhodně žádná legrace. Uvědomte si, že jste devět kilometrů nad zemí, v uzavřeném prostoru se skupinou lidí různých povah, které prostě musíte nějak zvládnout a ještě mít úsměv na tváři. U toho dobře vypadat a i v krizových situacích být schopná domluvit se anglicky.

Mladičká Sára nastoupila do letecké společnosti hlavně kvůli nedostatku lidí do palubní posádky na sezónu. Té se pomalu blíží konec, ale i když se kolikrát ani nenaděje a po přistání se opět chystá nazpět, létání ji natolik uchvátilo, že se rozhodla v cestování po obloze pokračovat.


„Je skvělé se zajít podívat do kabiny za piloty třeba když zapadá slunce. Nic krásnějšího jsem v životě neviděla. Je to úplně něco jiného, než když sedíte někde na kopci nebo u vody. Jste v oblacích a sluneční paprsky vás doslova obklopují. Konečně jsem našla práci, která mě baví. Navíc častou destinací naší společnosti je Egypt, který jsem si zamilovala už dávno,“ uvádí pozitiva Sára.




S tímto povoláním ale přichází i velká míra zodpovědnosti. „Občas máme na palubě velmi náročné cestující, většinou jsou to rodiny s dětmi. Malí neřádi pobíhají po letadle, jako by byli na hřišti a někdy je těžké je usměrnit a zároveň u toho zachovat přístup letuška – cestující. Přeci jenom jste to vy, kdo musí zvládnout celou situaci s nadhledem a zachovat si chladnou hlavu.“


Romantická představa o tom, že palubní posádka si po přistání hodí zavazadla na hotel a jde se projít do města je také hodně zkreslená. „Kolikrát nemáme čas se ani dojít vyčůrat,“ směje se Sára. „Záleží i na letecké společnosti. Někdy se na místě příletu zůstává déle, dostanete diety a zaplacený hotelový pokoj. U nás je to ale většinou tak, že na otočku letíme zpátky.“


I přesto, že občas vstává ve dvě ráno, musí vypadat krásně a mít plno energie, si Sára létání zamilovala a skrze svůj instagramový účet se o krásné výjevy z kabiny dělí s celým světem. Ukázky z jejích příspěvků můžete najít v galerii. „Pořád mi ještě nadšení nevyprchalo a pokaždé, když vzlétneme, je to krásný pocit. I přes ten dětský křik,“ říká Sára, zatímco si skládá oblečení do svého mini kufříku a chystá se na letiště. Odlet je v 1:30.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články